Kremna paradižnikova juha s papriko
Kremna paradižnikova juha s papriko je lahka in zelo okusna. Lahko pripravimo kot samostojni obrok ali del kosila. Vse sestavine v juhi so sesekljane, zato se okusi paprike in paradižnika pomešajo med seboj in dajo čudovit vonj in okus.
Poleg postrežemo popečene rezine belega kruha namazanega s čemaževim pestom, kar da juhi še dodano vrednost.
Kremna paradižnikova juha s papriko – pripomočki
- palični mešalnik
Kremna paradižnikova juha s papriko – sestavine
Za 4 osebe:
- 300 ml paradižnikove mezge z origanom
- 300 ml čiste goveje juhe, lahko tudi katere druge mesne, tudi zelenjavne juhe
- 500 g paprike (sveže ali zamrznjene)
- 30 ml sončničnega olja
- 80 g čebule
- 3 stroki česna
- 1 žlička suhega zdrobljenega timijana
- 1/4 žličke mletega cimeta
- morska sol po okusu
- poper po želji
Kot dodatek:
- 180 g jogurta ali kisle smetane
- 500 g belega kruha
- 100 g čemažev pesto v olivnem olju
- za dekoracijo pa uporabimo užitne sezonske cvetlice
Kremna paradižnikova juha s papriko – postopek
Pripravimo si sestavine, v kolikor čiste goveje juhe nimamo, lahko na hitro skuhamo zelenjavno, pri čimer si pomagamo z jušno zelenjavno začimbno mešanico. Papriko dobro umijemo in osušimo, prepolovimo in odstranimo semena ter papriko na drobno narežemo. Prav tako olupimo in sesekljamo česen in čebulo.
V loncu segrejemo sončnično olje in najprej na njem prepražimo čebulo in česen, ko zadiši po čebuli, takoj dodamo na drobno narezano papriko in med občasnim mešanjem pražimo 5 – 8 minut, nato prilijemo čisto juho in paradižnikovo mezgo, počakamo, da zavre in pustimo vreti še 2 – 3 minute.S paličnim mešalnikom sesekljamo papriko v juhi, da dobimo kašasto juho, nato dodamo začimbe: timijan, cimet in morsko sol, premešamo in kuhamo še 2 – 3 minute.V toasterju popečemo manjše rezine belega kruha, ki ga kot prilogo ponudimo kremni paradižnikovi juhi.Popečene rezine belega kruha lahko ponudimo tako, da jih položimo na juho, katero smo po želji popoprali in dodali žlico jogurta ali kisle smetane, ali pa jih namažemo z čemažem vloženim v oljčnem olju in jih ponudimo posebej. Juho lahko dekoriramo z užitnimi rastlinami.
V shrambi ali zamrzovalniku lahko najdemo tudi shranjene sestavine, iz katerih lahko skuhamo čudovito juho. Lučka Glaser
Kosilo lahko pripravimo tudi brez mesa, zato lahko za nadaljevanje kosila ponudimo:
- Listi repe s testeninami.
- Praženi jurčki na maslu.
- Riž po vrtnarsko za prilogo.
- Nadevani žepki z jurčki.
- Narastek z blitvo.
- Rdeč radič s fižolom v solati.
- Palačinke v kozarcu.
- Preprosto češnjevo pecivo.
- Jabolčni puding.
- Mafini s suhimi slivami.