Riž po vrtnarsko za prilogo
Print Friendly, PDF & Email

Riž po vrtnarsko je okusna in enostavno pripravljena priloga. Postrežemo ga zraven pečenega piščanca, pečene telečje ali svinjske pečenke, različnih zrezkov,  … jaz pa si riž po vrtnarsko pripravim tudi za samostojno jed ob skledi sezonske solate.

Riž po vrtnarsko za prilogo

Riž po vrtnarsko – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Riž po vrtnarsko – sestavine

Za 4 osebe:

  • 20 g po okusu nevtralnega svetlega olja
  • 250 g bučk
  • 100 g korenja
  • 100 g svežega ali zamrznjenega graha
  • 250 g riža
  • 750 ml vroče vode
  • sol po okusu
  • poper po želji

Riž po vrtnarsko – postopek

Najprej pripravimo bučko, ki jo, če ima trd olupek, olupimo, odstranimo semena in meso bučke narežemo na 1 cm velike koščke, tudi korenček operemo, ostrgamo in narežemo na 1 cm velike koščke, odtehtamo svež ali zamrznjen grah in odtehtamo še riž.

Riž po vrtnarsko za prilogo

V kozico damo olje in vso zelenjavo ter jo za 3 – 5 minut prepražimo na srednji temperaturi, da spusti tekočino in spremeni barvo.

Riž po vrtnarsko za prilogo

Nato zelenjavo posolimo in dodamo riž ter vse sestavine dobro premešamo.

Riž po vrtnarsko za prilogo

Zalijemo z vročo vodo, pomešamo in ko zavre, kuhamo po navodilu proizvajalca riža, saj se čas krhanja glede na vrsto riža lahko zelo razlikujejo.

Riž po vrtnarsko za prilogo

Kuhan riž ponudimo zraven mesa ali pa samostojno, po želji si ga popopramo in potrosimo ali okrasimo s peteršiljem.

Riž po vrtnarsko za prilogo

Riž lahko pripravimo različno, vendar so najboljši preprosti recepti, kot zgornji.

Pripravila sem vam jedi, ki jih lahko ponudimo zraven riža po vrtnarsko

  1. Pečena svinjska vratovina s suhimi slivami.
  2. Svinjska rebra v paradižnikovi omaki.
  3. Piščančji paprikaš iz pečenega piščanca.
  4. Pečen piščanec z zelenjavo.
  5. Pečena piščančja bedra s kurkumo.
  6. Svinjski kotleti brez kosti s klobaso in slanino.
  7. Svinjski zrezki v omaki z jurčki.
  8. Telečja rebra iz pečice.
  9. Goveji zrezki po lovsko.
  10. Svinjski kotleti v čebulni omaki.
Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor