Riž po vrtnarsko za prilogo
Riž po vrtnarsko je okusna in enostavno pripravljena priloga. Postrežemo ga zraven pečenega piščanca, pečene telečje ali svinjske pečenke, različnih zrezkov, … jaz pa si riž po vrtnarsko pripravim tudi za samostojno jed ob skledi sezonske solate.
Riž po vrtnarsko – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Riž po vrtnarsko – sestavine
Za 4 osebe:
- 20 g po okusu nevtralnega svetlega olja
- 250 g bučk
- 100 g korenja
- 100 g svežega ali zamrznjenega graha
- 250 g riža
- 750 ml vroče vode
- sol po okusu
- poper po želji
Riž po vrtnarsko – postopek
Najprej pripravimo bučko, ki jo, če ima trd olupek, olupimo, odstranimo semena in meso bučke narežemo na 1 cm velike koščke, tudi korenček operemo, ostrgamo in narežemo na 1 cm velike koščke, odtehtamo svež ali zamrznjen grah in odtehtamo še riž.
V kozico damo olje in vso zelenjavo ter jo za 3 – 5 minut prepražimo na srednji temperaturi, da spusti tekočino in spremeni barvo.
Nato zelenjavo posolimo in dodamo riž ter vse sestavine dobro premešamo.
Zalijemo z vročo vodo, pomešamo in ko zavre, kuhamo po navodilu proizvajalca riža, saj se čas krhanja glede na vrsto riža lahko zelo razlikujejo.
Kuhan riž ponudimo zraven mesa ali pa samostojno, po želji si ga popopramo in potrosimo ali okrasimo s peteršiljem.
Riž lahko pripravimo različno, vendar so najboljši preprosti recepti, kot zgornji.
Pripravila sem vam jedi, ki jih lahko ponudimo zraven riža po vrtnarsko
- Pečena svinjska vratovina s suhimi slivami.
- Svinjska rebra v paradižnikovi omaki.
- Piščančji paprikaš iz pečenega piščanca.
- Pečen piščanec z zelenjavo.
- Pečena piščančja bedra s kurkumo.
- Svinjski kotleti brez kosti s klobaso in slanino.
- Svinjski zrezki v omaki z jurčki.
- Telečja rebra iz pečice.
- Goveji zrezki po lovsko.
- Svinjski kotleti v čebulni omaki.