Domače bagete
Print Friendly, PDF & Email

Te okusne in dišeče domače bagete se ponašajo z rahlo sredico in hrustljavo skorjico, ki nam potešijo lakoto ob različnih delih dneva in v družbi različnih jedi. Lahko jih narežemo na rezine za ob narezkih, enolončnicah, solatah … ali pa prerežemo na pol po dolžini in naredimo velik sendvič za malico, uporabimo jih pa lahko tudi za hot dog.

Bele bagete iz domače pečice

Bagete – pripomočki

  • 3 x pekači po 30 x 10 cm

Bagete – sestavine

Za 3 bagete po okoli 400 g:

  • 800 g bele pšenične moke tip 500
  • 7 g suhega kvasa
  • 10 g sladkorja
  • 16 g morske soli
  • 50 ml olivnega olja
  • 450 ml mlačne vode

Bagete – postopek prirpave

V dovolj veliko posodo presejemo moko, dodamo kvas, sladkor in sol, vse sestavine na suho premešamo, da se porazdelijo med moko, nato na sredini naredimo vdolbino, v katero odmerimo olje in vodo.S kuhalnico vmešamo del moke v tekočino, se začne oblikovati testo in, ko postane gosto, vse skupaj preložimo na delovno površino in gnetemo, da testo postane prožno in svetlo.Testo položimo v posodo, pokrijemo s prtičkom in pustimo vzhajati okoli ene ure, nato testo ponovno preložimo na delovno površino in ga prepogibamo iz zunanjega spodnjega dela na vrh, v sredino. Testo tako prepognemo 8 krat in nato ga pustimo vzhajati še 15 – 20 minut, nato postopek ponovimo in zopet pustimo vzhajati 15 – 20 minut.Hlebček razdelimo na tri dele in vsak hlebček vgnetemo, da je lepe okrogle oblike ter ponovno pustimo vzhajati 15 minut, nato hlebčke, vsakega posebej, zvaljamo.Razvaljane na tesno zavijemo v svitek, ki ga na koncu z ostrim nožem zarežemo na več mestih in položimo na peki papir, v pekač.Pečico ogrejemo na 210 °C in pekače položimo na rešetko, ki je nastavljena na srednjem vodilu, tako pečemo 30 minut in bagete so pečene, po tem času jih vzamemo iz pečice in previdno preložimo iz pekačev na rešetko, da se enakomerno ohlajajo in ostanejo hrustljave.Bele bagete iz domače pečiceBaget ne shranjujemo v hladilniku, ker se tako izsušijo. Ohlajene cele bagete shranimo v papirnati vrečki, da ostanejo dlje časa sveže. Če jih narežemo, je najbolje, da jih hranimo v pokriti posodi, da ohranjajo vlažnost. Če pa spečemo bagete na zalogo, pa še sveže, ohlajene, narežemo na rezine in jih razdelimo za enodnevno uporabo, ter shranimo v pvc vrečke ali posodice, ki dobro tesnijo, nato bagete zamrznemo. Tako shranjene ne bodo izgubile na kvaliteti.

Bele bagete iz domače pečice

Ljubezen do peke kruha me je zaznamovala, zato rada pečem in uporabljam različne postopke in različne sestavine. Lučka Glaser

Pripravila sem vam par nasvetov, kaj lahko ponudimo zraven bele bagete iz domače pečice:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor