Zamrzovanje paprike
Ko smo pridelali ali kupili preveliko količino paprik, ki jih sproti ne moremo porabiti, jo lahko shranimo z zamrzovanjem. Zmrznjena ne izgubi na kvaliteti in jo lahko uporabimo za dodajanje jedem kot so rižote, omake, mineštre, … Paprika s svojim okusom in aromo izboljša okus jedem, rdečo papriko v prahu lahko nadomestimo z zamrznjeno.
S kuhanjem se del vitaminov v papriki uniči, zato vam priporočam, da papriko dodate 5 minut pred koncem kuhanja. Paprika je bogata z vitaminom C in A, rdeča paprika pa vsebuje tudi vitamin E. Je nizkokalorično živilo, ki vsebuje veliko prehranskih vlaknin.
Zamrzovanje paprike – pripomočki
- pvc vrečke, steklene ali plastične posode s pokrovi, ki dobro tesnijo
Zamrzovanje paprike – sestavine
- paprika v količini primerni našim potrebam
Zamrzovanje paprike
Papriko najprej dobro operemo in osušimo,
odstranimo ji pecelj, prerežemo jo na pol in odstranimo semenski del.
Očiščeno papriko narežemo glede na naše želje in potrebe za določene jedi, na kocke ali trakove.
Narezano v količinah, primerni za enkratno uporabo shranimo v pvc vrečke, plastične posode ali pa v steklene kozarce, nanj pa zapišemo ime shranka in datum, ko smo papriko zamrznili. Tako zamrznjena paprika je uporabna najmanj 6 mesecev.
Dobro zaprte paketke s papriko, da vonj paprike ne preide na drugo vsebino v zamrzovalniku, naložimo v v skrinjo, da je porazdeljena v predalu za zamrzovanje, da hitro zamrzne.
Tako zamrznjena paprika nam bo obogatila in popestrila jedi. Lučka Glaser
Pripravila sem vam nekaj receptov, kako papriko vključiti v jedi
- Solatni krožnik s piščancem in belim sirom.
- Veganski prebranec.
- Beli fižol v solati.
- Pica s tuno in čičeriko.
- Tortilje s piščančjim mesom.
- Paradižnikov namaz za ozimnico.
- Sataraš z melancani po sicilijansko.
- Rižota s piščancem po vrtnarsko.
- Beli fižol v mineštri po toskansko.