Narastek z blitvo
Print Friendly, PDF & Email

Narastek z blitvo je okusen brezmesni obrok, ki ga je preprosto pripraviti, ponudimo ga za glavno jed ob solati ali pa za prilogo pri mesnem obroku. Odlično se, bodisi vroč ali hladen, obnese kot priloga jedem z žara.

Blitva spada med nizkokalorična živila, saj 100 g blitve vsebuje samo 14 do 20 kalorij. Blitva vsebuje vitamine B1, B2, B6, C,  beta karoten in folno kislino, polna pa je tudi rudnin kot so kalcij, kalij, magnezij, železo, mangan in fosfor, ki se pri pripravi delno izgubijo.

Narastek z blitvo

Narastek z blitvo – pripomočki

  • pekač velikosti 22 x 35 cm

Narastek z blitvo – sestavine

Za 4 osebe:

  • 500 g blitve (sveže ali zamrznjene)
  • 20 ml sončničnega olja ali olja po želji
  • sok pol limone
  • 150 g čebule
  • 60 g pora (svežega ali zamrznjenega)
  • 4 stroki česna
  • 400 ml kisle smetane 12 % m. m.
  • 200 g svežega sira (skute) 20 % m. m.
  • 4 kokošja jajca
  • 3 žlice koruzne moke
  • morska sol po okusu
  • poper po želji in okus

Narastek z blitvo – postopek

Svežo blitvo najprej večkrat dobro operemo, ko je čista, jo damo na cedilo, ter delno osušimo pred uporabo. Zamrznjeno blitvo damo v posodo in v hladilnik, da se počasi jo odtali.

Narastek z blitvo

Od listov blitve ločimo stebla in jih narežemo prečno na dolžino na 1 – 1,5 cm shranimo jih ločeno od listov, tudi liste blitve narežemo na rezance 2 – 3 cm in shranimo.Narastek z blitvo

Čebulo olupimo in nasekljamo na manjše kose, por očistimo, stebla prerežemo na polovico, pri debelejšem pa na četrtino po dolžini, nato ga narežemo prečno na rezance 0,5 – 1 cm.Najprej na olju prepražimo čebulo, ki smo jo rahlo posolili, da se lepše zmehča, nato dodamo narezan por in stebla blitve ter pražimo, da se zmehčajo, to je okoli 5 minut, nato dodamo še narezane liste blitve in sok polovice limone, ter vse skupaj pražimo na srednji temperaturi med stalnim mešanjem 3 – 5 minut, da tekočina, ki se je naredila med praženjem, izhlapi. Posodo odstavimo s štedilnika in počakamo, da se vse skupaj rahlo ohladi pred nadaljnjim postopkom.V skledo damo kislo smetano, skuto, jajca, česen in poper po želji, vse sestavine premešamo nato dodamo še koruzno moko in vse skupaj umešamo v gladko maso.

Narastek z blitvoPrepražena blitva se je rahlo ohladila, zato jo lahko umešamo v maso iz kisle smetane, po potrebi dosolimo in vse skupaj dobro premešamo.

Narastek z blitvo

Pekač premažemo z oljem in vanj zlijemo pripravljeno maso, vse skupaj damo v ogreto navadno pečico segreto na 200 °C in narastek z blitvo pečemo 30 minut, na srednjem vodilu pečice.Narastek z blitvo previdno vzamemo iz pečice in ga pustimo vsaj 15 minut, da se okusi povežejo, nato ga narežemo na poljubno velike kose in ponudimo. Dober tek vam želim.

Narastek z blitvo

Lahko ponudimtoplega ali pa hladnega, vedno je okusen. Lučka Glaser

Zraven narastka z blitvo lahko ponudimo nam ljube solate ali pa različne mesne jedi

  1. Pečena svinjska vratovina.
  2. Svinjski kotleti brez kosti s klobaso in slanino.
  3. Pečena svinjska rebra s kožo in krompirjem.
  4. Mrežna pečenka s krompirjem.
  5. Svinjski kotleti v čebulni omaki
  6. Pečenka iz svinjske vratovine.
  7. Zrezki mlade govedine v naravni omaki.
  8. Marinirana svinjska rebra na žaru.
  9. Ocvrti sir.
  10. Lignji polnjeni s šunko in sirom.
  11. Nadevan piščanec s kruhovim nadevom.
  12. Ocvrta piščančja bedra.
Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor