Listi repe s testeninami
Liste repe s testeninami pripravljamo v hladnejših letnih časih, jeseni, ko so listi repe mladi in spomladi, ko iz gomoljev spet začnejo poganjati listi, ki imajo celo več vitaminov in mineralov, kot jih najdemo v korenu. Repa je bila v Evropi gojena pred krompirjem in ne vsebuje holesterola, bogata pa je s kalijem in kalcijem, ter drugimi minerali in vitamini, kot so natrij, fosfor, magnezij, železo, cink in vitamini C, B1, B2 ter folna kislina. Je tudi zelo bogat vir antioksidantov.
Listi repe s testeninami – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Listi repe s testeninami – sestavine
Za 2 osebi:
- 200 g mladih listov repe
- 160 g testenin po želji
- 50 ml olivnega olja
- 100 g fileja skuše
- 50 g pora (svežega ali zamrznjenega)
- 2 žlički sekljanega česna
- morska sol po okusu
- 800 ml vode
Listi repe s testeninami – postopek
Nabrane liste repe dobro pregledamo in odstranimo vse različne žuželke in polžke, ki se radi skrijejo pred mrazom med liste, nato liste dobro operemo v hladni vodi in jih narežemo na 2 – 3 cm široke liste.V loncu zavremo vodo in ji dodamo narezane liste repe, posolimo in kuhamo 12 – 15 minut, nato stresemo na cedilo, vodo od repe shranimo, saj jo bomo potrebovali pri nadaljnjem kuhanju.
Med kuhanjem listov repe očistimo por in ga narežemo na 1 – 2 cm dolžine, enako storimo s česnom.
V loncu segrejemo olje in najprej dodamo narezan por in česen, pomešamo in pražimo 2 – 3 minute, nato dodamo fileje skuše, ki smo jih razdrobili in kuhane liste repe.
Testenine po navodilih proizvajalca, skuhamo v vodi, ki nam je ostala od kuhanja listov repe, jih odcedimo in dodamo praženi zelenjavi, dodamo še 200 ml vode, ki smo jo shranili pri kuhanju listov repe in testenin in vse skupaj premešamo. Jed ponudimo še vročo, zraven pa ponudimo domač kompot ali solato.
Tudi liste repe lahko koristno uporabimo. Lučka Glaser
Zraven pa lahko ponudimo sadne kompote:
- Hruškov kompot za ozimnico.
- Kutinov kompot brez dodanega sladkorja.
- Kompot iz mirabel.
- Češnjev kompot brez sladkorja.
- Marelični kompot.
- Breskov kompot za ozimnico.
- Vložene fige.
- Pasterizirane slive v kompotu.
- Kompot iz grozdja.
- V pečici pasterizirane češplje.