Preprosto češnjevo pecivo
Print Friendly, PDF & Email

Preprosto češnjevo pecivo je primerno za hitro pripravo, saj sestavin ne tehtamo, ampak vse sestavine enostavno odmerimo z žlico in merilno posodico. Takšno pecivo lahko pripravimo skupaj z otroki in njim in sebi polepšamo dan. Češnjevo pecivo po spodnjem receptu je sočno in okusno, v slast gre vsem generacijam.

Preprosto češnjevo pecivo brez tehtanja

Preprosto češnjevo pecivo – pripomočki

  • pekač velikosti 22 x 35 cm

Preprosto češnjevo pecivo – sestavine

Za 10 kosov peciva:

  • 9 žlic mleka
  • 9 žlic olja
  • 3 cela jajca
  • 4 žlice kakava (instant pripravek za napitke)
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilin sladkor
  • 9 žlic pšenične moke tip 500
  • 4 žlice sladkorja
  • 1000 ml mleka za vaniljev puding
  • 2 zavojčka praška za vaniljev puding
  • 500 ml mleka za čokoladni puding
  • 1 zavojček praška za čokoladni puding
  • 720 ml razkoščičenih češenj (svežih, zamrznjenih ali vloženih)

Preprosto češnjevo pecivo – priprava

Ker je češnjevo pecivo hitro narejeno, je najbolje, da že kar na začetku vklopimo in segrejemo pečico na 200 °C (klasično).

V posodo, v kateri bomo strojno ali ročno umešali biskvitno testo, najprej damo mokre sestavine: mleko, olje in jajca, ter vse sestavine dobro premešamo, nato dodamo še suhe sestavine, kakav, moko, vanilin in navaden sladkor in pecilni prašek.Preprosto češnjevo pecivo brez tehtanja

Vse sestavine dobro umešamo, da so brez grudic, sedaj dodamo polovico razkoščičenih češenj in jih umešamo v testo.

Maso naložimo v pekač, ki smo ga pred tem namazali z maslom ali obložili s papirjem za peko in pekač potresemo, da se biskvitno testo poravna. Tako pripravljen pekač damo v ogreto pečico na 200 °C , za 30 minut in preprosto češnjevo pecivo je pečeno.Nato najprej pripravimo vaniljev puding. Če ga pripravljamo v mikrovalovni pečici, najprej v večjo stekleno skledo odmerimo mleko, vanj umešamo prašek za puding in sladkor. Vse skupaj postavimo v mikrovalovno pečico na najvišjo stopnjo gretja za približno 5 – 6 minut, da vse skupaj zavre. Nato dobro premešamo in postavimo nazaj v mikrovalovno pečico za 3 minute in med kuhanjem vsako minuto premešamo, da se puding porazdeli enakomerno med mleko. Tako kuhan puding je brez grudic in bolj okusen in kremast.

Vaniljev puding lahko kuhamo tudi po klasičnem postopku tako, da na štedilniku zavremo mleko, pri čemer del mleka odvzamemo od celote in vanj vmešamo prašek za puding in sladkor, nato pa vse skupaj med mešanjem vlijemo v zavreto mleko in med mešanjem kuhamo cca. 3 minute. Pri tem pa upoštevajte navodilo za kuhanje na vrečki proizvajalca praška za puding.

Z še vročim vaniljevim pudingom prelijemo biskvit, ki je lahko vroč ali pa ohlajen.

Čokoladni puding skuhamo enako kakor smo vaniljevega in z njim okrasimo zgornjo plast peciva, da je bolj zanimiv. Preprosto češnjevo pecivo ohladimo, nato ga narežemo na poljubne kose in preko vrhnje plasti položimo jedilno folijo, da se ne bo puding izsušil. Tako pripravljeno pecivo lahko hranimo v hladilniku na 5 °C tudi 5 dni.

Preprosto češnjevo pecivo brez tehtanja

Ko pecivo postrežemo, ga okrasimo z drugo polovico češenj.

Preprosto češnjevo pecivo brez tehtanja

Vedno pripravljam slaščice s polovico manj sladkorja. Lučka Glaser

Češnjevo pecivo lahko ponudimo v sklopu kosila, predlagam enolončnice:

  1. Lučkina enolončnica.
  2. Ričet brez mesa.
  3. Krompirjeva juha z jurčki.
  4. Manj kalorična enolončnica z jurčki.
  5. Štorovke ali mraznice s krompirjem.
  6. Gobova enolončnica.
  7. Vložene štorovke ali mraznice v enolončnici.
  8. Juha z lisičkami in vrtno zelenjavo.
  9. Brodet iz trske ali polenovke.
  10. Grahova zelenjavna mineštra z rižem.
  11. Poletna enolončnica s česnovimi peski.
  12. Poletna zelenjavna juha z govejim mesom.
Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor