Praženi jurčki na maslu
Print Friendly, PDF & Email

Prava poslastica za vse ljubitelje jurčkov. Najokusnejši so seveda sveži jurčki, vendar, ker jih nimamo na razpolago vse leto, lahko v tem receptu uporabimo tudi zamrznjene ali vložene v slanici.
Jurčki sodijo med dragocene gobe in imajo po mnenju mnogih čudovit okus in vonj. Te čudodelne gobe vsebujejo veliko selena, vitamina B3 in nekatere ostale vitamine in minerale, ki zelo dobro deluje na naš organizem.

Praženi jurčki na maslu

Praženi jurčki na maslu – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Praženi jurčki na maslu – sestavine

Za 2 osebi:

  • 300 g jurčkov (svežih ali zamrznjenih)
  • 60 g surovega masla
  • morska sol po okusu
  • šopek peteršilja za dekoracijo
  • poper po želji

Praženi jurčki na maslu – postopek

Za pripravo praženih jurčkov na maslu lahko uporabimo jurčke shranjene v slanici, sveže ali zamrznjene. Od tega je tudi odvisno kako bomo postopali.

Če imamo že vložene jurčke v slanici, jih stresemo na cedilo in pustimo, da tekočina odteče. Če uporabimo sveže jurčke, jih najprej očistimo in narežemo na primerno velike kose za en grižljaj, nato jih pražimo na maslu po spodnjem postopku. Če uporabimo zamrznjene, jih pred uporabo ne odtajamo, ampak z zamrznjenimi nadaljujemo naslednji korak.

Praženi jurčki na maslu

V kozici stopimo in segrejemo maslo, nanje damo jurčke in jih na zmernem ognju ob stalnem mešanju pražimo 12 – 15 minut, da izpustijo vodo in se prepojijo z maslom. Med praženjem jih po okusu tudi posolimo.

Praženi jurčki na maslu

Pražene jurčke ponudimo še vroče, kot del obroka, po želji jih popopramo in potrosimo s peteršiljem, ne dodajamo pa dodatnih začimb, da obdržijo značilni vonj in okus po gobah.

Praženi jurčki na maslu

Pri pripravi jurčkov uporabljamo minimalno začimb, da obdržijo svoj naravni vonj in okus. Lučka Glaser

Pražene jurčke na maslu lahko ponudimo kot brezmesni obrok ali pa zraven mesnega obroka.

Nekaj idej za prilogo:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor