Mafini s suhimi slivami
Print Friendly, PDF & Email

Mafini s suhimi slivami so okusni, sladko kiselkastega okusa in ostanejo sveži tudi 2 do 3 dni. Suhe slive se v mafinih napojijo, postanejo mehke in sveže, obdržijo svoj značilen vonj in okus. Mafini so nasitni in nam ob skodelici mleka ali čaja tudi potešijo trenutno lakoto.

Mafini s suhimi slivami

Pripomočki za pripravo mafinov s suhimi slivami

  • model za mafine

Sestavine za mamfine s suhimi slivami

Za 12 do 15 mafinov:

  • 250 g suhih sliv
  • 250 g pšenične moke tip 500
  • 1 pecilni prašek
  • 1/2 žličke mletega cimeta
  • 1/2 žličke mletih klinčkov
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 1 jogurt
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 1 jajce
  • 200 ml mleka
  • 1 žlička morske soli

In še:

  • 100 g masla za premaz pekača

Postopek za pripravo mafinov s suhimi slivami

Suhe slive narežemo na drobno in pripravimo vse sestavine, ki jih bomo potrebovali, saj med pripravo mafinov ne bomo imeli časa za iskanje posameznih sestavin.

Mafini s suhimi slivamiV dovolj veliko posodo bomo najprej dali suhe sestavine: moko, pecilni prašek, cimet, klinčke, sol in sodo bikarbono in dobro premešamo. V drugo posodo pa damo ostale sestavine (razen mleka): suhe slive, jajce, jogurt in rjavi sladkor, tudi te sestavine premešamo.

Obe sestavine združimo, dodamo mleko in dobro premešamo, da dobimo gosto maso. V kozici stopimo maslo in s silikonskim čopičem ali kuhinjskim papirnatim prtičkom premažemo model za mafine. Model za mafine naj bo hladen, da maslo naredi zaščitno prevleko in se pečeni mafini lepo poberejo iz modela.

Model napolnimo do 3/4, saj se med pečenjem masa še dvigne in model napolni do vrha. Pečico segrejemo na 180 °C (klasično) in, ko je segreta, damo napolnjen model v pečico za približno 20 minut, da mafini dobijo lepo rjavo barvo.

Mafini s suhimi slivami

Ko se mafini delno ohladijo, jih poberemo iz modela.

Mafini s suhimi slivami

Ponudimo jih na krožniku ob toplem mleku, kakavu, kavi ali čaju.

Mafini s suhimi slivami

Tudi suhe slive lahko uporabimo za pripravo slaščic ali pekovskega peciva. Lučka Glaser

Mafine lahko pripravimo tudi malo drugače:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor