Mafini s suhimi slivami
Mafini s suhimi slivami so okusni, sladko kiselkastega okusa in ostanejo sveži tudi 2 do 3 dni. Suhe slive se v mafinih napojijo, postanejo mehke in sveže, obdržijo svoj značilen vonj in okus. Mafini so nasitni in nam ob skodelici mleka ali čaja tudi potešijo trenutno lakoto.
Pripomočki za pripravo mafinov s suhimi slivami
- model za mafine
Sestavine za mamfine s suhimi slivami
Za 12 do 15 mafinov:
- 250 g suhih sliv
- 250 g pšenične moke tip 500
- 1 pecilni prašek
- 1/2 žličke mletega cimeta
- 1/2 žličke mletih klinčkov
- 1 žlička sode bikarbone
- 1 jogurt
- 50 g rjavega sladkorja
- 1 jajce
- 200 ml mleka
- 1 žlička morske soli
In še:
- 100 g masla za premaz pekača
Postopek za pripravo mafinov s suhimi slivami
Suhe slive narežemo na drobno in pripravimo vse sestavine, ki jih bomo potrebovali, saj med pripravo mafinov ne bomo imeli časa za iskanje posameznih sestavin.
V dovolj veliko posodo bomo najprej dali suhe sestavine: moko, pecilni prašek, cimet, klinčke, sol in sodo bikarbono in dobro premešamo. V drugo posodo pa damo ostale sestavine (razen mleka): suhe slive, jajce, jogurt in rjavi sladkor, tudi te sestavine premešamo.
Obe sestavine združimo, dodamo mleko in dobro premešamo, da dobimo gosto maso. V kozici stopimo maslo in s silikonskim čopičem ali kuhinjskim papirnatim prtičkom premažemo model za mafine. Model za mafine naj bo hladen, da maslo naredi zaščitno prevleko in se pečeni mafini lepo poberejo iz modela.
Model napolnimo do 3/4, saj se med pečenjem masa še dvigne in model napolni do vrha. Pečico segrejemo na 180 °C (klasično) in, ko je segreta, damo napolnjen model v pečico za približno 20 minut, da mafini dobijo lepo rjavo barvo.
Ko se mafini delno ohladijo, jih poberemo iz modela.
Ponudimo jih na krožniku ob toplem mleku, kakavu, kavi ali čaju.
Tudi suhe slive lahko uporabimo za pripravo slaščic ali pekovskega peciva. Lučka Glaser
Mafine lahko pripravimo tudi malo drugače:
- Krompirjevi mafini.
- Mafini z jogurtom in malinami.
- Mafini z rabarbaro.
- Mafini z jurčki in drobnjakom.