Nadevani žepki z jurčki
Print Friendly, PDF & Email

Nadevani žepki z jurčki so okusna brezmesna jed, pri kateri bodo naši jedci navdušeni nad prijetnem okusom po jurčkih.

Testo za žepke naredimo sami, iz  jajčnega testa za polnjenje testenin, tako bodo žepki ostali kompaktni in okusni. Nadev in prilogo iz  jurčkov, ki jih postrežemo poleg žepkov, naredimo istočasno, tako si prihranimo nekaj dela.  Poleg žepkov ponudimo sezonsko solato in izvrstno kosilo je na mizi.

Jurčki so okusne gobe, ki rastejo v slovenskih gozdovih, ter vsebujejo veliko selena, vitamina B3 in D. Selen je sestavina, ki pomaga razstrupljati naše telo in nanj deluje pomlajevalno.

Jajčni žepki nadevani s svežimi jurčki in omako

Jajčni žepki z jurčki – pripomočki

 • sekljalnik ali palični mešalnik

Jajčni žepki z jurčki – sestavine

Za 55 nadevanih žepkov oz. za 6 oseb:

Za jajčno testo:

 • 300 g bele gladke pšenične moke
 • 3 jajca
 • 30 g ekstra deviškega oljčnega olja
 • 10 g morske soli
 • voda po potrebi
 • 50 – 80 g ostre pšenične moke (za gnetenje, valjanje)

Za nadev:

 • 50 ml olivnega olja
 • 600 g jurčkov (svežih ali zamrznjenih)
 • 200 g pora (svežega ali zamrznjenega), lahko tudi čebule
 • 6 strokov sesekljanega česna
 • šopek peteršilja
 • morska sol po okusu
 • poper po želji

Jajčni žepki z jurčki – priprava

Iz sestavin za testo umesimo lepo, gladko in voljno testo, ki ga oblikujemo v manjše hlebčke, jih pokrijemo in jih pustimo, da počivajo preko noči, v kolikor to ni mogoče, vsaj eno uro.
Podrobnejše navodilo za jajčno testo za polnjene testenine najdete tukaj.

Jajčni žepki nadevani s svežimi jurčki in omako

V ponvi na olivnem olju popražimo por ali čebulo in česen, da postekleni, nato dodamo sveže ali zamrznjene narezane jurčke.

Jajčni žepki nadevani s svežimi jurčki in omakoJih prepražimo, nato solimo in dodamo na drobno narezan peteršilj. Polovico praženih jurčkov delno ohladimo in preložimo v sekljalnik, lahko pa jih sesekljamo tudi s paličnem sekljalnikom.

Sesekljamo jih v gladko maso za nadevanje jajčnih žepkov. Sesekljano maso iz jurčkov preložimo v skledico in preizkusimo slanost, po potrebi dosolimo in po želji še popopramo in dobro premešamo.

Jajčno testo za žepke na z moko potreseni delovni površini razvaljamo na 2 do 3 mm debeline, nato izrežemo kroge premera 8 cm. V sredino vsakega kroga damo pol kavne žličke nadeva iz jurčkov.

Jajčni žepki nadevani s svežimi jurčki in omako

Nato krog prepognemo in ga zapremo z vilicami tako, da po pritiskamo z njimi po krogu ali pa si pomagamo z modelčkom za izdelavo žepkov.

Nadevane  žepke naložimo na krožnik ali pa pladenj, na štedilnik pa pristavimo večji lonec z vodo in, ko ta zavre, jo solimo in vanjo polagamo nadevane žepke z jurčki, lonec pokrijemo in ga previdno stresamo ali pa jih rahlo pomešamo, da se žepki ne primejo dna posode, ko ponovno zavrejo, jih kuhamo okoli 5 minut, da priplavajo na vrh vode, nato jih s penovko poberemo iz vode in shranjujemo v širši posodi, da se bodo lažje servirali.

Jurčke, ki smo jih prihranili, še malo prepražimo, po potrebi dosolimo, popopramo in po želji dodamo še malo peteršilja.

Jajčni žepki nadevani s svežimi jurčki in omako

Kuhane žepke z jurčki naložimo na nizek krožnik in jih potrosimo s prepraženimi jurčki in svežim sesekljanim peteršiljem ter postrežemo.

Jajčni žepki nadevani s svežimi jurčki in omako

Jurček je kralj med gobami v naših gozdovih in vedno tudi kralj na naših krožnikih. Lučka Glaser

Z veseljem sem vam pripravila še nekaj drugih receptov z jurčki:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor