Ričet s prekajenim mesom
Print Friendly, PDF & Email

Ričet ali preprosta enolončnica iz ješprenja in prekajenega mesa, z dodatki fižola, krompirja, korenčka in začimb, je odlična jesensko – zimska jed. Količine sestavin si lahko prilagajamo po svojih željah, tale spodnji recept pa je meni daleč najljubši od vseh, kar sem jih že poskusila narediti.
Je samostojna jed, ki jo lahko postrežemo tako za kosilo, kot večerjo. Lahko kar brez priloge, s kakšno porcijo zelene solate, ali pa s kosom dobrega domačega kruha.

Ričet s prekajenim mesom

Pripomočki za ričet s prekajenim mesom:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za ričet s prekajenim mesom:

Za približno 10 porcij:

  • 500 g prekajenega mesa
  • 500 g ješprenja
  • 300 g fižola
  • 200 g krompirja
  • 200 g korenčka
  • 1 paprika (120 g)
  • 1 čebula (120 g)
  • 100 g pora
  • 50 g gomoljne zelene
  • 1/2 kolerabe (100 g)
  • 1 večji paradižnik ali 1,5 dl paradižnikove mezge ali 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • 4 lovorjeve liste
  • 1 žlica mlete rdeče paprike v prahu
  • 3 stroki česna
  • sol
  • poper
  • 1/2 žličke timijana
  • 1 šopek peteršilja
  • 2 žlici olja
  • voda za zalivanje

Postopek za ričet s prekajenim mesom:

Najbolje je, če fižol in ječmen namočimo že zvečer in kuhamo ričet s prekajenim mesom naslednji dan.
Seveda lahko kuhamo jed tudi s sveže oluščenim fižolom ali že kuhanim fižolom iz pločevinke, a v tem primeru bo imela jed malo drugačen okus – fižola pa nam v teh dveh primerih ni potrebno namakati.

Ričet s prekajenim mesom

Naslednji dan si pripravimo vse sestavine in jih natehtamo. Seveda lahko tudi tukaj količino sestavin prilagajamo našemu okusu.

Ričet s prekajenim mesom

Jaz zaradi okusa najraje vzamem čez noč namočen fižol v zrnju.

Odlijemo vodo v kateri se je namakal in ga skupaj s prekajenim mesom, narezanim na poljubno velike dele, damo kuhati. V približno 2 litra vode.

Ričet s prekajenim mesom

Pustimo, da rahlo vre 10 minut, nato dodamo ječmen, kateremu prav tako odlijemo vodo, v kateri se je namakal čez noč in ga še enkrat dobro speremo.

Ričet s prekajenim mesom

Pustimo, da ričet zopet zavre in kuhamo nadaljnih 15 minut.
Medtem na drobno nasekljamo čebulo, česen in por, narežemo na poljubno velike dele krompir, kolerabo, gomoljno zeleno in korenček. Vse skupaj na hitro popražimo na olju.

Ričet s prekajenim mesom

Dodamo k ričetu in celotno jed začinimo: sol, poper, timijan, mleta paprika, lovorjevi listi, sesekljan paradižnik (mezga, koncentrat), peteršilj. Peteršilj jaz dam v šopku in ga nato, ko je jed kuhana, poberem iz jedi. Lahko pa ga tudi nasekljate in vmešate v jed.

Nasvet
Pri soljenju bodimo zelo pazljivi. Ponavadi je že prekajeno meso zelo slano. Zato dodajamo sol po okusu, da jedi ne presolimo.

Ričet s prekajenim mesom

Ričet s prekajenim mesom

Pustimo zopet vreti na čisto nizki temperaturi 20 minut. Da je tudi krompir skoraj popolnoma kuhan.
Nazadnje dodamo svežo papriko, narezano na koščke, kuhamo še 10 minut in ričet s prekajenim mesom je kuhan.

Ričet s prekajenim mesom

Postrežemo ga tako za kosilo, kot večerjo. Lahko kar brez priloge, s kakšno porcijo zelene solate, ali pa s kosom dobrega domačega kruha.

Ričet s prekajenim mesom

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 25 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor