Opresna repa s krompirjem
Print Friendly, PDF & Email

Opresno repo s krompirjem pripravimo takrat, ko potrebujemo prilogo k različnim vrstam mesa, najbolj pa se prilagaja kuhanemu govejemu mesu. Kuhana repa s krompirjem ima sladkoben, rahlo neizrazit pekoč okus, zato jo lahko ponudimo tudi kot samostojno jed.

Repa spada med korenovke in izhaja iz Evrope, je bližnja sorodnica zelja in je bogata z vitaminom C, listi repe pa tudi vsebujejo vitamine A, C in K.

Pripomočki za pripravo opresne repe s krompirjem:

  • skleda
  • nož
  • deska za rezanje
  • tehtnica
  • kuhinjski rezalnik
  • lonec s pokrovko
  • kozica
  • kuhalnica
  • krožnik
  • štedilnik

Sestavine za pripravo opresne repe s krompirjem

Za štiri osebe:

  • 880 g repe
  • 540 g krompirja
  • 1 žlička kumine
  • 100 g ocvirkov z mastjo
  • 2 žlici bele moke tip 500
  • sol po okusu

Priprava opresne repe s krompirjem

Repo in krompir operemo, obrežemo in olupimo.

Na kuhinjskem rezalniku repo in krompir narežemo na lističe in oboje stresemo v lonec, dodamo toliko vode, da sta repa in krompir pokrita, potresemo s kumino in kuhamo v pokritem loncu približno petnajst do dvajset minut, oziroma toliko časa, da sta krompir in repa kuhana.

Ocvirke z mastjo stopimo v kozici na srednji temperaturi in, ko so stopljeni, jim dodamo moko in jo rahlo prepražimo dve do tri minute med stalnim mešanjem.

Prepraženo moko z ocvirki stresemo h kuhani repi in krompirju, dobro premešamo in kuhamo med mešanjem še pet minut. Kuhano opresno repo s krompirjem pustimo stati dvajset do trideset minut, da se jed zgosti in tako zgoščeno jed ponudimo skupaj z govejim mesom ali mesninami po želji.

Repa in krompir sta bila nekoč osnovna pridelka za prehranjevanje, danes pa na repo velikokrat kar pozabimo, čeprav je zelo okusna. Lučka Glaser

Pa še nekaj nasvetov za različne priloge ali samostojne obroke:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor