Rezine s slivami in pudingom
Print Friendly, PDF & Email

Večino sadja imam najraje svežega, vendar pri slivah pri meni to ne drži. Namreč, ko slive termično obdelamo, njihova aroma in okus postaneta še intenzivnejša. Rezine s slivami in pudingom vas bodo navdušile, ker so kremne, sočne, testo je krhko in vsak grižljaj posebej se v ustih kar topi. Pa še na oko so zelo privlačne, zato kar kličejo, da sežemo po njih. Tudi priprava ni zapletena in malo je možnosti, da ne bi uspele.

Rezine s slivami in pudingom – pripomočki:

  • tehtnica
  • posoda za testo
  • valjar
  • peki papir
  • pekač mere 35 x 21 cm
  • ribeželn

Rezine s slivami in pudingom – sestavine:

Testo:

  • 470 g namenske moke za pecivo
  • 150 g sladkorja
  • 200 g masla sobne temperature
  • 3 jajca
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 vrečica vaniljevega sladkorja

Sadni nadev:

  • 500 g sliv
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 žlička cimeta v prahu
  • 3 žlice krušnih drobtin

Preliv iz pudinga:

  • 900 ml mleka
  • 2 vrečici vaniljeva pudinga v prahu
  • 6 – 8 žlic sladkorja (sladkor dozirate po želji)

In še:

  • 1 žlička sladkorja v prahu za posip

Rezine s slivami in pudingom – postopek:

V posodo v kateri bomo umešali testo, odmerimo vse sestavine za testo. Maslo naj bo sobne temperature. Testo umešamo kar z rokami.

Testo je mehko, vendar se z njim da zelo lepo rokovati. Razdelimo ga na dva dela. Eno tretjino testa zavijemo v pvc folijo in ga hranimo v hladilnik.

Večjo kepo testa z valjarjem zvaljamo na približno velikost pekača. Nato ga prenesemo v pekač, katerega smo obložili s papirjem za peko in s pomočjo prstkov razporedimo testo do robov pekača. Večina receptov vedno svetuje, da naj krhko masleno testo vsaj pol ure počiva v hladilniku. Jaz tega nikoli ne naredim, ker se mi zdi, da veliko lažje in hitreje naredim z zmehčanim testom. Ko boste testo valjali in ga prenašali v pekač, se vam ne bo trgalo, ker se z njim da zelo lepo rokovati.

Testo damo peči v ogreto pečice na 180 stopinj Celzija, klasične peke, 13 minut.

Medtem, ko pečemo testo, pripravimo slive. Uporabila sem slive ringlo, vendar se lahko uporabijo katerekoli sorte. Slive operemo, razkoščičimo in narežemo na kose. Narezane slive potrosimo z žlico ali dvema sladkorja in posipamo s cimetom v prahu ter premešamo, da se sladkor in cimet enakomerno porazdelita.

Po predvidenem času pečenja, vzamemo pekač iz pečice in po testu porazdelimo slive. Preko sliv potrosimo tri žlice krušnih drobtin, te bodo absorbirale morebitno odvečno tekočino, ki ga bodo izločile slive.

Vaniljev puding skuhamo po navodilu iz vrečke, le da dodamo 100 ml manj mleka. Še vroč puding prelijemo preko sliv.

In na koncu še del testa, ki smo ga hranili v hladilnik, z ribelženom  enakomerno naribamo preko preliva iz pudinga.

Sedaj pekač vrnemo v pekač in pečemo na 170 stopinj Celzija, klasične peke, 30 do 35 minut. Vrhnje testo naj postane svetlo zlate barve, ne sme se zažgati.

Pečene rezine s slivami in pudingom pustimo v pekaču, da se popolnoma ohladijo. Priporočljivo je, da še kakšno uro odležijo v hladilniku. Ohlajeno pecivo narežemo na rezine, po vrhu rahlo posipamo s sladkorjem v prahu.

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor