Kako porabiti star kruh
Print Friendly, PDF & Email

‘Kruha ne naredi moka, ampak roka’ in ‘dober kot kruh’ sta le dva izmed množice pregovorov o kruhu. Ljudje namreč že 30.000 let pečejo kruh in nič čudnega, da je tako zasidran v naši kulinariki. Kruh je osnovno živilo, ki je spečeno iz testa. Najbolj osnovno krušno testo je sestavljeno iz moke in vode, običajno pa tudi iz soli in vzhajalnega sredstva, največkrat kvasa. Krušno testo je lahko zamešeno iz najrazličnejših vrst moke ali kombinacije le teh. Dodana so mu lahko tudi semena, oreščki, začimbe, suho sadje … Poznamo tudi več oblik kruha in pekovskega peciva. Najbolj običajen je kolač, poznamo pa še štruce, žemlje, rogljičke, bombetke, vrtanke, pletenice …

Fotografija: sladkosnedka; babičin vrtanik

Kruh je vsestransko uporabno živilo. Lahko ga uživamo samostojno ali obogatenega s sladkimi ali slanimi namazi. Je nadomestilo raznih prilog in je osnova sendvičev. Ker pa mora biti kruh domala vedno pri roki oziroma ga imamo na zalogi, se lahko kaj hitro zgodi, da postane star. Kruh lahko hranimo v škatli ali bombažni vrečki. Če shranimo kruh v hladilnik, bo hitreje postal suh in trd, a nizka temperatura preprečuje, da bi splesnel. Kruh lahko tudi zamrznemo. Najboljše je, če zamrznemo še svežega.

Ker pa se vseeno lahko zgodi, da nam ostane kaj kruha, ki je že suh, je dobro imeti pri roki ideje, kako ga porabiti. Dokler se na njem ne pojavi plesen, je kruh povsem užiten in primeren za uporabo ali predelavo.

Fotografija: Glaser Lučka; pirin kruh s cvetom žafranike

Star kruh lahko predelamo v drobtine in shranimo za kasnejšo uporabo, zelo preprosta pa je tudi priprava kruhovih kock, ki lahko obogatijo vsako juho. Hrustljave kocke pa lahko dodamo tudi raznim solatam.

Ob misli, da je potrebno porabiti star kruh, najbrž večina gospodinj najprej pomisli na kruhove cmoke. Pripravite jih lahko na več načinov. Lahko so kuhani ali pečeni, obogatite pa jih lahko z raznimi dodatki. Celo s panceto ali z divjimi šparglji. Namesto cmokov pa lahko pripravite tudi kruhovo štruco.

Zanimivi za pripravo so tudi razni narastki. Lahko jih pripravimo v slanih ali sladkih kombinacijah. Star kruh je mogoče porabiti tudi za pripravo kruhovega hrena.

Ste kdaj pomislili, da bi iz starega kruha pripravili sladico? Da, tudi v sladko jed ga lahko predelate.

Ideje in recepti za jedi, v katerih lahko porabimo star kruh

 1. Odlične domače drobtine
 2. Sušene kruhove kocke
 3. Pražene kruhove kocke
 4. Maslene kruhove kocke iz ponve
 5. Kruhove šnite
 6. Kruhovi cmoki s panceto
 7. Pisani kruhovi cmočki
 8. Kruhovi cmoki z divjimi šparglji za prave gurmane
 9. Kruhovi cmoki iz pekača
 10. Pečeni kruhovi cmoki
 11. Kruhovi cmoki
 12. Odlični kruhovi cmoki
 13. Kruhov hren
 14. Pečen kruh
 15. Ocvrte kruhove rezine
 16. Kruhove rezine iz pečice
 17. Kruhove mafin-rezine
 18. Kruhov narastek s slanino in sirom
 19. Kruhove košarice s sirom
 20. Pregrešne kruhove rezine
 21. Pica kruhki
 22. Kruhove rolice
 23. Kruhov narastek z višnjami
 24. Kruhov narastek s skuto
 25. Sladek kruhov narastek
 26. Njami kruhov narastek
 27. Hrustljave cimetove žemljice
 28. Kruhova štruca

Brbončice vam bodo hvaležne.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor