Kruhova štruca
Kruhova štruca je super rešitev za takrat, ko se nabere nekaj “starega” kruha ali žemljic. Recept lahko zato poimenujemo tudi “ponovna uporaba”, saj porabimo “star” kruh in ga spremenimo v odlično prilogo k mesnim ali zelenjavnim omakam ter k mesu. Na rezine narezano kruhovo štruco lahko serviramo tudi skupaj s tradicionalno zelenjavno češko omako – “Svičkova” in dobimo slastno kosilo.
Kruhova štruca – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- večja posoda
- kuhalnica (ali roke)
Kruhova štruca – sestavine:
Količina kruha je poljubna, vendar potem prilagodimo količino mleka tako, da masa ni presuha ali premokra.
Za 4 osebe:
- 500 – 800 g kruha (lahko tudi žemljice ali druge štručke)
- 1 veliko rdečo čebulo
- nekaj žlic olja
- šopek peteršilja
- 2-3 jajca
- 2-3 dl mleka
- ščepec popra
- ščepec karija
Kruhova štruca – postopek:
Kruh narežemo na majhne koščke ali ga preprosto natrgamo z rokami. Če želimo pripraviti zaloge za v skrinjo in se lotimo večje količine kruha (npr. 1 – 2 kg kruha), nam lahko to vzame kar nekaj časa.
Peteršilj in rdečo čebulo narežemo na drobno. Čebulo lahko popečemo na maščobi ali pa jo dodamo kar surovo. Kakor bolj ustreza našemu okusu.
Dodamo jajca, ščepec popra in karija. Mleko dodajamo postopoma, tako dolgo, da bo masa ravno dovolj mokra. Če se nam zgodi, da je masa premokra, lahko dodamo še nekaj kruha ali nekaj žlic drobtin. Maso pustimo nekaj časa počivati, da se vse skupaj dobro prepoji in nato še enkrat dobro premešamo z rokami.
Iz mase oblikujemo štruco. Položimo jo na kuhinjsko krpo, zavijemo in na vsaki strani zvežemo kot prikazuje fotografija.
Iz iste mase lahko oblikujemo tudi pisane kruhove cmočke, ki jih lahko naredimo na zalogo in shranimo v skrinjo.
Kruhovo štruco skuhamo v slanem kropu. Kuhamo približno 10 minut; odvisno kako velika je. Nato odvijemo kuhinjsko krpo in štruco narežemo na lepe rezine, ki so lahko poljubne širine.
Kruhove rezine se odlično podajo k sladkemu rdečemu zelju in kosu mesa po želji.
Dober tek!
“Star” kruh oziroma žemljice lahko porabimo tudi tako, da naredimo slastne hrustljave cimetove žemljice.