Kruhov narastek s slanino in sirom
Kruhov narastek s slanino in sirom je še eden od načinov kako na preprost, a zelo okusen način porabiti star kruh. Priprava je povsem enostavna, okus pa krasen in sočen. In če nam kruhov narastek s slanino in sirom slučajno ostane, nič hudega. Ponovno ga pogrejemo v pečici in, veste kaj – še boljši bo! Lahko pa jemo tudi hladnega. Postrežemo ga lahko kot glavno jed skupaj s solato ali kot prilogo.
Pripomočki za kruhov narastek s slanino in sirom:
- večja skleda
- skleda
- metlica za stepanje
- ribežen
- nož in deska za rezanje
- merilnik tekočin
- kuhinjska tehtnica
- ponev
- kuhalnica
- pekač velikosti 20×30 centimetrov (lahko tudi malo večji)
- pečica
Sestavine za kruhov narastek s slanino in sirom
Za 4 osebe kot glavna jed:
- 410 g vsaj en dan starega kruha
- 1 čebula
- 1-2 stroka česna
- 300 g slanine
- šopek peteršilja
- malo olja
- 140 g sira (ementalec)
Za preliv:
- 4 jajca
- 3,5 dl mleka
- 150 g kisle smetane
- sol po okusu
- poper po okusu
- muškatni orešček
In še:
- malo masla za namastitev pekača
Priprava kruhovega narastka s slanino in sirom
Najprej pripravimo sestavine. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo, splaknemo peteršilj in ga prav tako nasekljamo. Na kocke narežemo slanino. Sir pa naribamo.
V ponvi segrejemo malo olja in na njem prepražimo čebulo, da postekleni. Nato čebuli dodamo še na kocke narezano slanino in vse skupaj pražimo na zmerni temperaturi nekaj minutk. Odstavimo in pustimo, da se ohladi.
Pečico priklopimo na 170 °C (ventilacijska pečica).
Sedaj na kocke zrežemo kruh. Lahko je kateri koli (moj je bil pirin s semeni), da je le vsaj en dan star. Narezan kruh denemo v večjo skledo.
Nato pripravimo preliv tako, da s pomočjo metlice za stepanje zmešamo vse sestavine za preliv v enotno zmes.
Sedaj združimo vse sestavine – kruhu, narezanemu na kocke dodamo: nariban sir, nasekljan peteršilj in česen, prepraženo čebulo in slanino. Nato pa čez vse skupaj prelijemo še preliv.
Zmešamo in pustimo nekaj minut, da se kruh malo napoji (5-10 minut).
Pekač namažemo z maslom, nato pa vanj nadevamo maso za kruhov narastek s slanino in sirom. Pečemo v že ogreti pečici, pri 170 °C (ventilacijska pečica) 40-45 minut.
Ko je kruhov narastek pečen, ga vzamemo iz pečice nato pa počakamo nekaj minut preden ga razrežemo, saj bo tako lažje.
Dober tek!
Vabim, da si pogledate še nekaj idej pri katerih boste porabili star kruh:
- kruhov narastek s cvetačo in korenjem,
- pečeni kruhovi cmoki,
- kruhov narastek s skuto,
- kruhov narastek z višnjami.