Kruhovi cmoki iz pekača
Kruhovi cmoki, ki so kuhani v vodi, so se mi vedno zdeli nekako premočeni, razmočeni, razredčeni, … Omislila sem si pečene v pečici in res so veliko okusnejši, saj okus ostane koncentriran in se ne razredči z vodo. Tudi sama priprava je bolj enostavna, nič zavijanja v krpo, kuhanja v krpi, ki ima potem še vonj po mehčalcu. Nikakor tudi ne moremo narediti napake in jih razkuhati. Kruhovi cmoki iz pekača so rahli, polnega okusa, rezine pa lahko naredimo različne velikosti. Zelo dobri so kot priloga ali pa jih ponudimo skupaj s solato, kot samostojno jed.
Kruhovi cmoki iz pekača – pripomočki
- nož
- deska za rezanje
- skleda za mešanje
- ozki pekač
- papir za peko
- pečica
Kruhovi cmoki iz pekača – sestavine
Za 4 osebe
- 500 g nekaj dni starega kruha ali 8 kajzeric
- 2 dl mleka
- 1 jajce
- ščepec soli
- 2 veliki žlici moke
- ščepec popra
- ščepec muškatnega oreščka
- nasekljani sveži petršilj (šopek) ali posušeni petršilj
- košček trdega sira (gauda)
Kruhovi cmoki – postopek
Kruh narežemo na poljubno velike koščke (približno 3 cm x 2 cm), vendar ne premajhne, da se nam ne razpadejo, ko dodamo ostale sestavine. Narezanemu kruhu dodamo vse sestavine, razen sira in nekaj peteršilja – pustimo ga za posip. V kolikor se nam zdi masa presuha, po občutku dodamo še malo mleka. Maso predevamo v ozki pekač obložen s papirjem za peko.
Po površini mase naribamo košček sira (poljubno vrsto in količino).
Preden pekač položimo v pečico, površino še malo posujemo s poprom in muškatnim oreščkom.
Pekač damo v pečico, katero smo segreli na 180 stopinj Celzija in pečemo pribl. 15 minut.
Po 15 minutah površino mase posipamo z nasekljanim peteršiljem. Pekač vrnemo v pečico in pečemo še približno 10 minut oz. dlje časa, če želimo površino bolj zapečeno.
Ko se nam zdi površina dovolj zapečena, pekač vzamemo iz pečice in ga pustimo nekaj minut, da se malo ohladi. Čez nekaj časa vzamemo kruhovo štruco iz pekača in razrežemo na poljubno debele rezine. Postrežemo k različnim omakam, pečenki, zrezkom …, skratka, kruhovi cmoki iz pekača so zelo uporabna priloga. Pa dober tek!