Pečen kruh
Sladica s hecnim imenom, ki jo pri nas doma jemo zraven nekaterih jedi na žlico, kot je zelenjavna juha ali mineštra. Lahko je tudi ideja za večerjo, kadar moramo porabiti star kruh. Priprava pa je otročje lahka.
Pečen kruh – pripomočki:
- malo večja posoda
- manjši pekač oziroma ognjevarna posoda za v pečico
Pečen kruh – sestavine:
- dan ali dva star beli kruh
- sladkor (količina odvisna od količine kruha in od tega, kako sladko želimo)
- 1 vanilin sladkor
- toplo mleko (približno 2 dl, odvisno od količine kruha)
- 1 jajce
- ščepec cimeta
- maslo za namastitev pekača
Pečen kruh – priprava:
Star beli kruh natrgamo na manjše koščke. Uporabimo lahko karkoli, rezine kruha, žemljice, francosko štruco …
Kruh prelijemo s toplim mlekom. Mleka mora biti toliko, da se kruh lepo namoči. Razžvrkljamo eno jajce in tudi tega polijemo čez kruh. Dodamo še sladkor po okusu (približno 2 žlici), en vanilin sladkor in ščepec cimeta.Pekač namastimo z malo masla, vanj damo namočen kruh in ga lepo porazdelimo.
Pečemo na 200 stopinj približno 15 minut, oziroma tako dolgo, da se kruh svetlo rjavo zapeče.