Odlični kruhovi cmoki
Vsakemu kdaj ostane kak kos starega kruha. Zakaj bi ga vrgli proč, ko lahko iz njega naredimo kruhove cmoke, ki so super priloga skoraj ob vsaki jedi. Jaz jih obožujem in vsakič rada naredim, še raje pa pojem. 🙂 Upam, da bodo odlični kruhovi cmoki tudi na vašem krožniku bolj pogosto, saj je zares škoda zavreči hrano, ki jo še vedno lahko uporabimo.
Pripomočki za kruhove cmoke:
- kuhinjska deska
- ponev
- kuhalnica
- kuhinjski nož
- skleda
- kozica oziroma kuhinjski lonec
Odlični kruhovi cmoki – sestavine
Za 3 osebe:
- 4 rezine starega kruha
- 2 dl mleka
- 1 jajce
- nekaj sesekljanih vejic peteršilja
- 1 čebula
- malo soli, popra in vegete
- jušna žlica drobtin
- malo maščobe (olja ali svinjske masti)
Postopek priprave kruhovih cmokov:
Rezine kruha popečemo na ponvi brez olja.
Nato jih nadrobimo ali narežemo na kocke, ki jih damo v skledo. Prelijemo ga z mlekom in pustimo stati, dokler ne bo kruh popolnoma vsrkal mleko.
Medtem prepražimo čebulo na malo maščobe.
Prepraženo čebulo dodamo v skledo s kruhom in mlekom. Medtem bo kruh vpil mleko, zato lahko dodamo še ostale sestavine: jajce, sol, poper, vegeto, peteršilj in drobtine.
Z rokama dobro premešamo, da bo zmes kompaktna.
Če se nam ne mudi s kosilom, je še bolje, če damo končno zmes za nekaj minut v hladilnik.
Roke navlažimo z vodo in nato z njima oblikujemo kroglice oziroma kruhove cmoke.
Vodo posolimo in zavremo ter vanjo narahlo spuščamo kruhove cmoke. Kuhamo jih nekje 10 minut.
Po desetih minutah so odlični kruhovi cmoki pripravljeni, postrežemo jih lahko h kateri koli omaki ali jedem na žlico, kot je recimo golaž. Sicer obstaja veliko različnih receptov za pripravo kruhovih cmokov, nekatere vsebujejo tudi slanino, toda mene je ta recept, ki je popolnoma preprost, povsem navdušil, zato jih delam že nekaj časa samo na ta način. Cmoki namreč poskrbijo za to, da ima še tako dobra jed še dodatno piko na i.
Dober tek!