Kako porabiti star kruh – vsestransko uporabne sušene kruhove kocke
Print Friendly, PDF & Email

Najboljši recept za to, kako uporabiti star kruh so vsestransko uporabne sušene kruhove kocke. So sveže a vseeno pripravljene na zalogo. Pogosto ni časa za pripravo kruhovih cmokov, ki so najpogostejša izbira gospodinje, ko mora porabiti kruh, ki ostaja. Kako ga torej enostavno in uporabno rešiti namesto, da ga zavržete. Odgovor je preprost – sušene kruhove kocke. Brez veliko dela jih boste pospravili za takrat, ko jih boste potrebovali ali imeli dovolj časa za pripravo kakšne odlične jedi. Tudi če vam ostane samo rezina kruha jo narežite in posušeno pospravite v večji steklen kozarec. Različne vrste posušenega kruha pomešane med sabo so prav tako lahko odlična popestritev v kulinariki.

Kako porabiti star kruh – vsestransko uporabne sušene kruhove kocke – pripomočki:

  • deska
  • večji oster nož (ne nož žagica za rezanje kruha)
  • pladenj za sušenje
  • kuhinjska krpa ali papir za prekrivanje med sušenjem

Kako porabiti star kruh – vsestransko uporabne sušene kruhove kocke – sestavine:

  • raznovrstne rezine kruha, ki ostane

Kako porabiti star kruh – vsestransko uporabne sušene kruhove kocke – postopek priprave:

Del kruha ali samo rezino kruha, ki ostaja z ostrim nožem narežite na poljubne manjše kocke. Uporabite večji oster kuhinjski nož saj boste z njim kocke narezali res lepo in se kruh ne bo drobil.

Glede na količino narezanega kruha izberite ustrezno velikost pladnja za sušenje. Položite kocke na pladenj ter prekrijte s kuhinjsko krpo ali tankim papirjem da se izognete prašenju. Pladenj postavite na zračno mesto, pozimi lahko tudi blizu grelnega telesa. Med sušenjem kocke občasno poglejte in po potrebi malo premešajte.

Ko so kocke popolnoma suhe jih pretresite v večjo stekleno posodo in zaprite s pokrovom. Tako pospravljene bodo počakale do uporabe.

Kako jih porabiti? Sušene kruhove kocke vam bodo skrajšale pripravo mnogih domačih jedi. Enostavneje jih lahko zmeljete v krušne drobtine, ko jih boste potrebovali saj se manjši koščki posušenega kruha zmeljejo hitreje (in najbolj hrustljave so sveže pripravljene drobtinice). Na fotografiji: koruzni cmoki v gobji omaki v srajčki iz drobtinic popraženih na maslu.

Pred uporabo jih sproti popražite posute s soljo in začimbami na maslu, sezamovem ali oljčnem olju ter uporabite za posip na solate ali dodatek juham namesto zakuhe (slednje imajo še posebno radi otroci). Na fotografiji: jesenska solata “skleda zdravja”.

Sveže popražene na manjši ponvici jih lahko proti koncu priprave na hitro umešate v preveč tekoče gobovo smetanove omake in takoj postrežete kot prilogo k naravnim zrezkom. Lahko jih popražite skupaj s hokaido bučo, bučnimi semeni, začimbami in tako hrustljavo pripravljene dodate raznim sezonskim solatam ko vam v hiši zmanjka kruha.

Poparjene z vročim mlekom in nekoliko postane lahko uporabite tudi za pripravo odličnih pisanih kruhovih cmokov. Lahko jih uporabite tudi za jušno zakuho, ko nimate dovolj časa za pripravo zdrobovih cmokov (v tem bodo še posebno uživali otroci). Dajte prosto pot svoji kuharski kreativnosti. Naredili boste nekaj koristnega saj hrane ne boste zavrgli in prihranili boste svoj čas in denar.

Ocena:
Skupaj: 18 Povprečno: 4.2]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor