Vlečeno testo z jajcem
Print Friendly, PDF & Email

Vlečeno testo z jajcem pripravimo za kuhane štruklje, štrukeljce, zakuhe, za jedi, ki jih kuhamo, lahko pa ga tudi uporabimo za peko. Za peko z vlečenim testom jajce v testu sicer ni potrebno, vseeno pa ga lahko dodamo za bolj bogato testo in naredimo razne zavitke, štrudlje, pite, burek, … Veliko raznovrstnih receptov lahko poiščete v spodnjem delu tega recepta za vlečeno testo z jajci.

Za boljšo raztezljivost vlečenega testa z jajcem, je v tem receptu dodan solatni kis, ki spremeni teksturo.

Vlečeno testo z jajcem

Pripomočki za vlečeno testo z jajcem

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za vlečeno testo z jajcem

Za 400 g vlečenega testa z jajcem:

  • 250 g pšenične moke tip 500
  • 20 g olja po želji ( sončnično, olivno, repično …)
  • 1 jajce
  • 150 ml mlačne vode
  • 15  g solatnega kisa po želji
  •  morska sol po okusu

In še:

  • 15 g olja po želji ( sončnično, olivno, repično …) za premaz
  • 80 g pšenične moke tip 500 (za valjanje)

Priprava vlečenega testa z jajcem

Najprej presejemo moko, da se prezrači in zrahlja, na sredini naredimo vdolbino ter vanjo damo vse sestavine za pripravo vlečenega testa z jajcem.

Vlečeno testo z jajcem

Sestavine ročno ali z mešalnikom zamešamo v gladko svetlo testo, da se umešajo vse sestavine, potem testo prestavimo na delovni pult in ga dobro pregnetemo, da postane testo voljno, prožno in se loči od deske in rok.Vlečeno testo z jajcem

Testo razdelimo na štiri enako velike kose, ki jih ugnetemo v hlebčke, naložimo na pladenj ali krožnik in premažemo z oljem, da se vrhnja plast ne izsuši, tako pustimo vlečeno testo z jajcem, da počiva pokrit z prtičkom vsaj 1 uro, da postane testo bolj prožno in se lepše razvleče, pri takojšni uporabi.

Ideja

Premazanega z oljem lahko hranimo tudi v hladilniku na 5 °C za dan ali dva, če pa smo naredili več testa, ga lahko naložimo v plastične posodice, premažemo z oljem, posodice pokrijemo in zamrznemo za poznejšo uporabo.

Zamrznjeno vlečeno testo pred uporabo postavimo v hladilnik, da se počasi odtaja in odtajanega uporabimo kot svežega.

Vlečeno testo z jajcem

Po tem, ko je testo počivalo, hlebčke vlečenega testa z jajcem preložimo na pomokan prt z obratno stranjo, kot je počivalo in raztegnemo v malo večjo krpo.Vlečeno testo z jajcem

Ki ga razvaljamo na najbolj veliko, kolikor se da, med valjanjem testo večkrat obrnemo in potresemo z moko ter pazimo, da  tudi robove razvaljamo na tanko.

Vlečeno testo z jajcem

Ko smo vlečeno testo maksimalno razvaljali, ga namažemo z oljem in s hrbtno stranjo roke in prsti raztegnemo na tanko, da se vidi skozi, debel rob, ki ga ne moremo raztegniti odrežemo in ga ponovno pregnetemo, razvaljamo ter  razvlečemo, lahko pa ga razrežemo in uporabimo za zakuhe v raznih juhah. Razvlečeno testo nadevamo po svojih željah.

Postopek ponovimo z preostalimi hlebčki.

Vlečeno testo z jajcem

Vlečeno testo z jajcem lahko uporabimo za kuhanje ali pečenje in tudi na sladko ali pa slano. Lučka Glaser

Pripravila sem vam ideje za nekaj jedi iz vlečenega testa z jajcem:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor