Slastni skutini štruklji na juhi
Print Friendly, PDF & Email

Štruklji, slanega okusa, ki so malo kisli in sladki od skute in dišeči po drobnjaku so izvrstno kosilo, ki prijetno nasiti.

Enolončnica, ki je hitro pripravljena,  še posebej, če imamo testo že narejeno po tem receptu: vlečeno testo, kar se izplača, zaradi izredno dobrega okusa. Nadev pa pripravimo z lahko skuto ali pa navadno, odvisno od želje in zdravja. Za štruklje vedno uporabimo gladko moko, tipi moke pa so lahko različni, polbela t850, lahko uporabimo črno t1100 ali belo t500. Važno je, da je gladka in ne ostra, tako se testo lepo razvleče. Drobnjak pa v sezoni pripravite po tem priporočilu: priprava drobnjaka in tudi pozimi bodo vitamini drobnjaka pri roki. Prevečkrat pomislimo, da so vitamini samo v sadju, tudi v zelenjavi in zeliščih  je vitaminov ogromno.

Skutini štruklji na juhi – pripomočki:

  • ni posebnih pripomočkov

Skutini štruklji na juhi – sestavine

Za 4 osebe:

Za nadev:

  • 500 g skute
  • 1 jajce
  • 50 g masla (ogretega na sobno temperaturo)
  • 1o g drobnjaka

Za juho:

  • 2 l vode
  • sol

Slastni skutini štruklji na juhi – priprava:

Skuto stresemo v skledo in jo z vilicami dobro zdrobimo, dodamo sol, jajce, 50 g zmehčanega masla in eno žlico drobnjaka, ki smo ga nasekljali. Vse sestavine, dobro premešamo in pokrijemo.

Na čisto površino položimo peki papir in ga potrosimo z moko. Nanj položimo testo in ga najprej razvaljamo in potem še razvlečemo, da dobimo tudi tanke robove. Valjamo in vlečemo testo lahko tudi na bombažnem prtu.

Nasvet
Testo razdelimo na dva dela, tako je lažje  razvaljati in zviti testo in tudi štruklji so bolj primerne velikosti.

Na testo naložimo nadev v enakomernih kupčkih in potem namažemo, da je namazano celo testo. Testo pričnemo zavijati in si pri tem pomagamo s peki papirjem.

Ko so štruklji zaviti, jih pričnemo rezati (sama si pomagam kar s krožnikom) na 4-5 cm dolge kose. Če se kakšen štrukelj po rezanju odpre ni nič hudega saj bo nadev juhici dal slasten okus. Narezane štruklje naložimo na peki papir.

V lonec pristavimo vodo, 2 litra, jo solimo in pokrijemo lonec s pokrovko, da zavre. Skledo, v kateri smo imeli nadev, oplaknemo vodo,  in zlijemo nazaj v lonec. Ko voda zavre, primemo peki papir in stresemo štruklje v vodo. Pokrijemo, da ponovno zavre in potem počasi kuhamo še 15 minut. Če želite bolj zabeljeno, lahko dodate na juho malo masla.

Kuhane štruklje naložimo na krožnik in po vrhu vsakega krožnika potresemo svež na drobno narezan drobnjak, lahko pa tudi poper.

Ideja
Če otroci ne želijo juhe, lahko štruklje brez juhe naložite na krožnik in zabelite z drobtinicami, praženimi na maslu ter potresete s sladkorjem.

Dober tek vam želi Lučka.

Še nekaj idej za druge jedi s skuto:

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor