Borovničev zavitek s skuto
Print Friendly, PDF & Email

Borovničev zavitek s skuto je zavitek, ki ga največkrat pripravljamo meseca junija, ko borovnice zorijo in jih je v gozdu dovolj, da se jih najemo in tudi pripravimo borovničev zavitek s skuto. Borovnice so posebej bogate s karotini, ki varujejo imunski sistem in telesne celice pred bakterijami. Borovnice vsebujejo tudi veliko vitamina C, E, B1 IN B2. in veliko čreslovin (taninov).  100 g borovnic vsebuje okoli 60 kalorij, pomagajo tudi pri hujšanju in so priporočljive za diabetike. Borovnice so tudi primerne za zamrznitev. Tako jih lahko uporabljamo vse leto.
Pripravila sem vam tudi še dva recepta za pripravo borovničevih sladic brez termične obdelave: borovničev sorbet in veganski borovničev sladoled.

Pripomočki za borovničev zavitek s skuto:

  • večja skleda za testo ali mešalnik s skledo
  • skleda za skuto
  • skleda za borovnice
  • prt
  • valjar
  • vilice
  • žlica
  • prt za valjanje testa
  • pekač premera 30 centimetrtov
  • čopič za mazanje testa
  • pečica

Sestavine za borovničev zavitek s skuto

Za testo potrebujemo:

  • 300 g moke (pšenična bela, Tip 500)
  • polovica žličke soli
  • 1 jajce
  • 1 žlica olja
  • olje za mazanje testa in pekača

Za nadev potrebujemo:

  • 250 g skute
  • 180 g kisle smetane
  • 200 g borovnic
  • 3 žlice sladkorja ( diabetikom priporočan nadomestilo sladkorja, ki ga uporabljajo, okusno je tudi brez vseh sladil)
  • sladkor v prahu za posipanje pečenega zavitka

Priprava borovničev zavitek s skuto:

Postopek priprave testa za borovničev zavitek s skuto je na povezavi: čudovito vlečeno testo.

Pripravimo nadev. V skledo damo skuto in kislo smetano ter dobro premešamo, pregledamo borovnice, da so čiste. Če imamo zamrznjene borovnice jih vzamemo iz zamrzovalnika in jih pustimo na sobni temperaturi, da se odtajajo.

Pripravljeno vlečeno testo damo na prt, ki smo ga potresli z moko, tudi testo potresemo z moko in ga razvaljamo kolikor se da na tanko, potem začnemo z roko razvleči testo še na tanjše. Robove lahko odrežete in ponovno zamesite za ponovno uporabo.

Skutni nadev enakomerno namažemo po testu in potresemo s sladkorjem in borovnicami.

Testo za začetek pričnemo zavijati ročno, potem pa z dvigovanjem prta zavitek zavijemo do konca. Pekač premažemo z oljem in zavitek preložimo v pekač. S čopičem premažemo zavitek tudi po vrhu.

Borovničev zavitek s skuto pečemo v predhodno ogreti ventilatorski pečici na 180 °C in pečemo 45 minut. Ko je zavitek je pečen, počakamo, da se ohladi, potem ga narežemo na kose. Borovničev zavitek naložimo na krožnik in potresemo z sladkorjem v prahu, na krožnik k zavitku damo žlico svežih borovnic za dekoracijo in potem postrežemo.

Naj vam predstavim še ostale moje zavitke:

Veliko slanih in sladkih zavitkov vam želim, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 25 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor