Burek s skuto in koprivo
Slasten burek s sirom vsi poznamo, da pa je še bolj sočen in bolj bogat, če mu dodamo koprive, to boste verjeli le, če poskusite burek po tem receptu. Okus je sladek po testu, malo kisel po skuti in malo bolj sočen divji po koprivi, vse skupaj osolimo in imamo slasten prigrizek za večerjo, malico, če kaj ostane pa tudi za zajtrk.
Burek s skuto in koprivo – pripomočki:
- večja skleda za testo
- skleda za skuto
- lonec s pokrovko za koprive
- rokavice za nabiranje kopriv
- cedilo
- deska
- nož
- žlica
- vilice
- valjar
- prt za valjanje
- model premera 30 cm
- pečica
Burek s skuto in koprivami – sestavine:
(za 4 osebe)
Za vlečeno testo:
- 300 g moke (pšenična bela, Tip 500)
- polovica žličke soli
- 1 jajce
- 1 žlica olja
- 150 ml tople vode
- olje za mazanje testa in pekača
Za skutni nadev:
- 300 g skute
- 200 g kopriv
- 100 g kisle smetane
- polovica žličke soli
Burek s skuto in koprivami – postopek:
Postopek priprave vlečenega testa najdete na tej povezavi: čudovito vlečeno testo.
Mlade čiste vršičke koprive in liste oberemo, umazane in grde odstranimo. Vode za blanširanje kopriv nikoli ne osolimo, ker jo potem lahko uporabimo za napitek ali za dolivanje omakam in juham, saj vsebuje veliko mineralov. Koprive blanširamo v vreli vodi za 1 – 2 minuti, odcedimo in sesekljamo na majhne koščke. Več o koprivah dobite na na povezavi: Koprive – super hrana za ozimnico.
V skledo odtehtamo skuto, koprive, dodamo poravnano žličko soli, kislo smetano in jajce, vse sestavine dobro premešamo, da postanejo v namazu sestavine enakomerno porazdeljene.
Testo najprej razvaljamo, potem pa še z roko raztegnemo, da postane tanek in ima tanke robove. Nadev najprej z žlico razdelimo po vsem testu, potem pa razmažemo enakomerno po vsem testu. Z prsti najprej zavijemo začetek nato pa dvignemo prt, da se lepo zavije do konca.
Posodo za pečenje namažemo z oljem in položimo testo v pekač, po vrhu testo premažemo z oljem, da se bo lepše zapeklo.
Pečemo, v ventilatorski pečici, predhodno ogreti na 200 stopinj Celzija približno 40 minut.
Dober tek vam želim Lučka Glaser.