Prekmurska gibanica (po moje)
Print Friendly, PDF & Email

Prekmurska gibanica je prestižna sladica, ki je bogata z nadevi, ki so kar štirje: makov, skutni, orehov in jabolčni, med nadevi pa je vlečeno testo, ki je lahko kupljeno ali pa narejeno doma. Nadeve lahko sladkamo z medom ali pa sladkorjem. Prekmurska gibanica je nasitna, vsebuje veliko vitaminov in mineralov, vsekakor pozitivno vpliva na naše telo. Jaz sem pripravila prekmursko gibanico po starem hišnem receptu in sem dodala rozine, ki sladico še dodatno obogatijo, zato ne morem govoriti o tradicionalni prekmurski gibanici, vseeno pa gre za odlično sladico, poskusite.

Pripomočki za pripravo prekmurske gibanice:

  • pekač velikosti 35 x 40 cm
  • sekljalnik
  • električni mešalnik ali kuhinjski robot

Sestavine za pripravo prekmurske gibanice

Vlečeno testo:

  • 300 g pšenične moke tip 500
  • 1 žlica olja
  • 1 jajce
  • sol
  • 150 ml mlačne vode

Ali zavoj kupljenega vlečenega testa z 11 listi vlečenega testa.

Jabolčni nadev:

  • 1000 g jabolk
  • 1 limone bio nastrgane lupinice
  • 1/2 žličke mletega cimeta
  • 30 g masla
  • 75 g rozin
  • 30 g medu

Skutni nadev:

  • 600 g skute
  • 400 ml kisle smetane
  • 20 g medu
  • 2 jajci
  • 75 g rozin

Makov nadev:

  • 150 g mletega maka
  • 400 ml mleka
  • 2 vanilin sladkorja
  • 30 g sladkorja
  • 20 g belih drobtin

Orehov nadev:

  • 200 g orehov
  • 200 ml mleka
  • 1 vanilin sladkor
  • 50 g medu
  • 50 g belih drobtin
  • cimet

Preliv za zaključek:

  • 400 ml kisle smetane 12% m.m.
  • 2 jajci

In še:

  • 50 ml olja (ali stopljenega masla) za premaz testa

Iz zgornjih sestavin dobimo okoli 20 kosov.

Postopek za pripravo prekmurske gibanice:

Za prekmursko gibanico najprej naredimo testo, da se odpočije in se lepo razvleče na tanko. Vlečeno testo lahko tudi kupimo in si olajšamo in skrajšamo čas priprave. Pri nakupu bodite pozorni na to, da boste kupili pakiranje, ki vsebuje 11 listov vlečenega testa.

V posodo odmerimo moko, naredimo jamico, vanjo vbijemo jajce, dolijemo vodo in dodamo sol. Vse sestavine dobro zmešamo z mešalnikom ali vilicami, da se vse sestavine vgnetejo v testo. Testo preložimo na silikonsko podlogo, ki smo jo potresli z moko in ga dobro pregnetemo, da testo postane gladko in svetlo in naredimo šest manjših, čim bolj enako velikih hlebčkov. Iz enega enega hlebčka dobimo dva lističa testa velikosti pekača. Hlebčke testa naložimo na krožnik in jih premažemo z oljem in pustimo počivati na sobni temperaturi vsaj pol ure, preden se lotimo naslednjega koraka.
Testo nato najprej razvaljamo, potem pa z rokami še raztegnemo pri čemer skušamo dobiti tudi čim tanjše robove. Testo vlečemo tako, da bomo dobili obliko primerno pekaču, kot omenjeno, iz enega hlebčka dobimo za 2 plasti (lista) vlečenega testa. Debelejše robove odtrgamo jih pregnetemo in  lahko ponovno uporabimo.

Za podrobnejši opis priprave si lahko preberete tudi: vlečeno testo

Preden se lotimo sestavljanja prekmurske gibanice, pripravimo nadeve.
Jabolka operemo, če so kupljena jih tudi olupimo, naribamo jih strojno ali ročno s strgalom. V posodi stopimo maslo, dodamo naribana jabolka, limonino lupinico, cimet, med in rozine, Vse sestavine pražimo na maslu 10 minut, da se jabolka zmehčajo in rozine napnejo. Jabolčni nadev pokrijemo in pustimo, da se ohladi.

Za skutni nadev damo v skledo skuto, kislo smetano, med, jajci in vse sestavine dobro zmešamo, na koncu umešamo še rozine in skledo pokrijemo, da pripravimo še ostale nadeve.

Za makov nadev v kozici zavremo 400 ml mleka in mu med mešanjem dodajamo mleti mak, vanilin sladkor, sladkor in dobrine, vse skupaj naj medtem vre.  Vse skupaj dobro premešamo in pokrijemo, da se makov namaz malo ohladi in zgosti.

Orehe preberemo in jim odstranimo morebitne lupinice, nato jih zmeljemo.

V kozico damo mleko in ga zavremo, nato mleku dodamo mlete orehe, vanilin sladkor, med, cimet in bele drobtine, vse sestavine dobro premešamo in pokrijemo, da se orehov namaz zgosti in malo ohladi. 

Sedaj, ko smo pripravili vse nadeve in imamo pripravljeno tudi vlečeno testo, se lahko lotimo zlaganja prekmurske gibanice.

V pekač na dno najprej položimo peki papir, nanj položimo tanko vlečeno testo in ga premažemo s segretim maslom (ali oljem), čez položimo nov list vlečenega testa, ga ponovno premažemo in čez položimo še en list vlečenega testa, ki ga prav tako premažemo z maslom. Dobiti moramo 3 liste vlečenega testa, ki so premazani z maslom, ki predstavljajo dno naše prekmurske gibanice.

Na tretje testo naložimo polovico makovega nadeva in ga poravnamo, da je namazano enakomerno po vsem testu.

Ponovno položimo čez vlečeno testo in nanj polovico skutnega nadeva, ki ga ravno tako enakomerno poravnamo, ponovno položimo vlečeno testo in nanj polovico orehovega nadeva, ki ga tudi enakomerno poravnamo, nato dodamo ponovno vlečeno testo in nanj polovico jabolčnega nadeva. Ponovno položimo vlečeno testo in ponovno ponovimo vse nadeva po istem zaporedju in postopku, zaključimo z vlečenim testom.

V skledo damo kislo smetano in jajci ter dobro premešamo in prelijemo po vrhu, torej čez zadnjo plast vlečenega testa, prekmurske gibanice, ter poravnamo oziroma porazdelimo po površini.

Pekač s prekmursko gibanico postavimo v navadno pečico, ki smo jo že ogreli na 180 °C , na nižje vodilo in pečemo 1 uro.

Prekmursko gibanico režemo hladno in postrežemo kakor sladico na koncu kosila in ob raznih napitkih. Prekmursko gibanico lahko shranimo tudi v hladilnik na 5 °C in, če je v posodi, katere pokrov dobro tesni, jo lahko imamo shranjeno ves teden.

Prekmurska gibanica je kraljica med slaščicami. Lučka Glaser

Preberite ideje, kaj lahko ponudimo zraven prekmurske gibanice:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor