Skutno porov zavitek
Print Friendly, PDF & Email

Skutno porov zavitek je slan, slasten prigrizek, ki  vsebuje manj mastno skuto, kislo smetano in por, ki je lahko svež ali pa zamrznjen. Por popestri skutno porov zavitek  z rahlo aromo in okusom po poru, zato je zavitek še bolj okusen.

Por vsebuje podobne sestavine kot čebula, čemaž in česen. Vsebuje aromatične snovi, ki mu dajejo ostrino in značilen vonj. Por pogosto uporabljamo kakor začimbno zelenjavo, kot dodatek solatam, juham, pitam, prilogam in omakam. Por vsebuje alizin, žveplovo spojino, ki daje rastlini okus in vonj, deluje preventivno, blažilno in zdravilno. Ko por zaužijemo se prične v želodcu in črevesju čiščenje in odstranjevanje bolezenskih bakterij in gliv. Por pa tudi čudovito ureja prebavo.

Enostavno vlečeno testo je narejeno iz črne moke in spodaj sem vam pripravila povezavo, da lahko pogledate nasvet in ga sami pripravite. Vlečeno testo pa lahko tudi kupite, če niste vešči priprave vlečenega testa in ga razgrnete in nadevate z spodaj spodaj opisanim nadevom.

 

Pripomočki za pripravo skutno porovega zavitka:

  • skleda za pripravo testa ali električni mešalnik za testo
  • silikonska podloga za gnetenje
  • 2 skledi
  • valjar
  • prt
  • tehtnica
  • merica za tekočino
  • deska za rezanje
  • nož
  • žlica
  • žlička
  • vilice
  • čopič za mazanje
  • ovalen pekač velikosti 35 x 25 cm ali pekač, ki pride s pečico
  • pečica

Sestavine za pripravo skutno porovega zavitka:

Za 6 – 8 oseb:

Za vlečeno testo iz črne moke tip 1100:

  • 250 g črne moke tip 1100 (oz. 470-480 g vlečenega testa iz črne moke)
  • 1 jajce
  • 150 ml mlačne vode
  • sol po okusu
  • 2 žlici olja za premaz testa,  po želji

Za nadev:

  • 200 g narezanega pora svežega ali zamrznjenega
  • 200 g kisle smetane
  • 500 g nepasirane puste skute 10% m.m. (mlečne maščobe)
  • sol po okusu
  • 2 žlice olja, po želji

Postopek za pripravo skutno porovega zavitka:

Za skutno porov nadev v skledo odtehtamo skuto, kislo smetano in sol, vse sestavine dobro premešamo. Por, če je svež operemo, odcedimo vodo in narežemo na tanke rezance 1 – 1,5 cm in to počez, da pridejo majhni koščki pora.  Por dodamo skutnemu nadevu in dobro premešamo.

Črno vlečeno testo pripravimo tako, da v posodo odmerimo moko, na sredini naredimo jamico, vanjo vbijemo jajce, dolijemo vodo in dodamo sol. Vse sestavine dobro zmešamo z mešalnikom ali vilicami, da se vse sestavine vgnetejo v testo, dobro pregnetemo in testo pustimo počivati vsaj pol ure na sobni temperaturi.

Na kuhinjski pult ali mizo položimo prt, ki smo ga potresli z moko in nanj položimo testo, najprej ga razvaljamo, nato še z rokami razvlečemo, da postane testo tanko, da se vidi skozi. Tudi robove testa s prsti raztegnemo, da so tanki. Na testo z žlico enakomerno naložimo kupčke skutno porovega nadeva in ga razmažemo po vsem testu.

Podrobnejša navodila za pripravo testa najdete na povezavi: vlečeno testo iz črne moke tip 1100.

Po tem, ko smo nadev namazali po testu, pričnemo z zvijanjem.
Na spodnjem robu pričnemo zavitek zavijati tako, da dvigujemo prt in zavitek se enakomerno ravno prav zavija. Če imamo kvaliteten pekač, ne potrebujemo peki papirja in tudi z oljem ga ni potrebno mazati. Če tega nimate, pekač namažite z oljem ali obložite s peki papirjem. Skutno porov zavitek preložimo v pekač in ga po vrhu premažemo z oljem, da se bo skorja lepše in bolj hrustljavo zapekla.

Pečico predhodno ogrejemo na 180 °C  (ventilacijska pečica) in skutno porov zavitek pečemo 40 do 45 minut, potem ga ohladimo.
Skutno porov zavitek lahko jemo vročega ali ohlajenega, v vsakem primeru je okusen. Zavitek režemo kar v pekaču in ga postrežemo na krožniku.

Zavitki vedno popestrijo naše prehranjevalne navade. Lučka Glaser

Zraven skutno porovega zavitka pa postrezite juho ali pa enolončnico:

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor