Čudovito vlečeno testo
Print Friendly, PDF & Email

Kuhane in pečene štruklje, burek, pite in zavitke pripravimo iz vlečenega testa. Zanj uporabimo moko, mlačno vodo, sol, jajca in malo olja. Za testo, ki ga bomo pekli lahko zamesimo brez jajca za kuhane pa je jajček obvezen. Lahko dodamo tudi rahljalna sredstva kot so limonin sok ali kis. Ko imamo čas pripravimo testo  za večkrat in ga naložimo v primerno velike jedilne plastične posodice ali v vrečke. Vedno zapakiramo v enem kosu, za eno uporabo. Označimo posodice in na hitro zamrznemo.  Tako testo pride zelo prav, da nimamo naprašeno kuhinjo od moke vsakič, ko pripravljamo jedi iz vlečenega testa in testo se še lepše razvalja in raztegne. Edina naloga je, da ga pravočasno vzamemo iz zamrzovalnika. Jaz ga vzamem iz zamrzovalnika zjutraj in po eni uri je odtajan. Lahko pa ga zvečer postavite v hladilnik in naslednji dan dopoldan se bo čudovito raztegnil.  Po tem receptu je testo zelo okusno in ga ne moremo primerjat  z kupljenim.

V nadaljevanju si lahko preberete kar dva različna postopka priprave.

Čudovito vlečeno testo

Vlečeno testo – pripomočki:

 • mešalnik za testo ali večja skleda in kuhalnica
 • žlica
 • kavna žlica
 • merica za vodo
 • posodice za testo
 • skleda
 • peki papir
 • streč folija

Vlečeno testo – sestavine:

 • 300 g mehke moke
 • 1 žlica olja
 • 1 jajce
 • sol
 • 150 ml mlačne vode

Vlečeno testo – priprava na mešalnik

Moka, ki naj bo mehka presejemo odtehtamo in damo v posodo mešalnika. V sredini naredimo jamico vanjo ubijemo jajce, dodamo olje, sol in med mešanjem dolivamo mlačno vodo.

Čudovito vlečeno testo

Ko se naredi kepa testa in pobere vso moko, pustimo, da mešalnik gnete še par minut.

Čudovito vlečeno testo

Na peki papir potrosimo moko in potem testo. Nato ročno vgnetemo testo, ki ga gnetemo toliko časa, da postane prožno in se loči od rok in deske. Nato ga razdelimo na primerne hlebčke, ki jih namažemo z oljem, da se ne napravi na vrhu skorja.

Pri takojšni uporabi testo pokrijemo in pustimo počivati vsaj 1/2 ure. Če pa testo pripravljamo za večkrat, hlebčke namažemo z oljem, naložimo v jedilne posode iz plastike in napišemo nanje, kaj je v posodi in kdaj smo testo naredili. Testo damo v zamrzovalnik, da se hitro zamrzne.

Vlečeno testo – ročna priprava

Če delamo testo ročno, damo moko v večjo skledo na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce, solimo, dodamo žlico olja in polovico vode. Pričnemo mešati z vilicam, počasi dodajamo mlačno vodo, da jo porabimo.  Nato vgnetemo testo, ki ga gnetemo toliko časa, da postane prožno in se ne prijema več rok in posode. Ostali postopek enako kakor pri pripravi na mešalnik. Samo začetek se razlikuje.

Čudovito vlečeno testo

Vlečeno testo – priprava po zamrzovanju

Testo vzamemo vsaj eno uro pred uporabo iz zamrzovalnika. Posodico odpremo in počakamo, da se odtaja. Nato hlebček položimo na pomokan peki papir z obratno stranjo kot je počival in ga razvaljamo v večjo krpo.

Čudovito vlečeno testo

S hrbtno stranjo rok raztegnemo testo. Položimo ga nazaj na peki papir in ga s prsti dobro razvlečemo. Debel rob razvlečemo ali pa enostavno odrežemo, pregnetemo in ponovno razvlečemo ali kako drugače porabimo.

Čudovito vlečeno testo

Razvlečeno testo pomažemo z nadevom.

Nasvet
Pri kuhanih štrukljih pomažemo nadev po vsem testu, pri pečenih pa le do polovice. Drugo polovico poškropimo z maščobo, da se bo testo lepo listalo.

Čudovito vlečeno testo

Zavitek pričnemo zvijati pri namazanem delu najprej ročno potem si pomagamo tako, da dvigujemo peki papir.

Zavitek, ki ga bomo pekli položimo v pekač, ki smo ga namazali z maslom ali obložili s peki papirjem, testo po vrhu pomažemo z maščobo.

Testo, ki ga bomo kuhali zavijemo v folijo za živila (prozorna folija) ali moker ožet prtič potresen z drobtinami. Prevežemo ga z nitjo in damo kuhat v slan krop. Še bolje je, da ga kuhamo v sopari. Če želimo na hitro pripraviti štruklje imejmo svoje testo vedno v zamrzovalniku. 

Veliko štrukljev in pit vam želi Lučka.

Ocena:
Skupaj: 55 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor