Štruklji s skuto in koprivo
PrintFriendly and PDF

Štruklji s skuto in koprivo so jed, ki so jo kuhale že naše babice, pa je tonila malo v pozabo, ker smo pozabili na našo naravo in uporabo divjih zelišč. Zelišče koprive je zdrava, brezplačna in iz naše neposredne bližine. Divja zelišča vsebujejo bogate minerale in tudi vitamine. Ob zaužitju jedi s dodatkom zelišč pozitivno vplivamo na naše počutje. Štruklji so narejeni iz vlečenega testa, namazani s skuto in koprivo. Štruklji so rahli, sladko kisli z divjim pridihom koprive in zabeljeni z maslom na katerem smo popražili bele drobtine.

Štruklji s skuto in koprivo – pripomočki:

  • rokavice za nabiranje kopriv
  • škarje
  • večja skleda za testo
  • skleda za skuto
  • lonec s pokrovko za koprive
  • penovka
  • lonec za kuhanje štrukljev
  • kozica
  • cedilo
  • deska
  • nož
  • žlica
  • vilice
  • valjar
  • prt za valjanje

Štruklji s skuto in koprivo – sestavine:

(za 4 osebe)

Za vlečeno testo:

  • 300 g moke (pšenična bela, Tip 500)
  • polovica žličke soli
  • 1 jajce
  • 1 žlica olja
  • 150 ml tople vode
  • olje za premaz

Za skutni nadev:

  • 300 g skute
  • 200 g kopriv
  • 100 g kisle smetane
  • polovica žličke soli
  • 1500 ml vode

Za zabelo:

  • 60 g masla
  • 2 žlici belih drobtin

Štruklji s skuto in koprivo – postopek:

Najprej izdelamo testo po mojem receptu: čudovito vlečeno testo, testo za štruklje je lahko enako kakor za burek, zavitek … vendar v bureku in zavitku se testo peče, za štruklje pa kuha. Ko naredimo testo, ga premažemo z oljem in pustimo počivati vsaj 1 uro. Med tem časom naberemo mlade koprive, jih blanširamo po postopku na tej strani: koprive – super hrana za ozimnico.

Ko koprivam potrgamo lepe mlade listke in vršičke, jih operemo, ko so čisti jih damo v krop, da se pokuhajo 1 – 2 minuti. Blanširane koprive na deski na drobno sesekljamo.

V skledo damo skuto, koprive, kislo smetano, jajce in sol in vse sestavine dobro premešamo.

Testo razvaljamo in namažemo po vsem testu enakomerno z nadevom. Na začetku testo pričnemo zvijati z prsti in ko zavijemo en pregib dvignemo prt, da se z dvigovanjem prta samostojno zavitek zavije do konca.

V lonec damo vodo, ki jo solimo in, ko zavre, položimo štrukelj v vrelo vodo, nakar lonec pokrijemo, da hitro ponovno zavre. Štrukelj kuhamo približno 30 minut, ob zmernem vretju.

Kuhan štrukelj s penovko vzamemo iz lonca, malo podržimo nad loncem, da se odteče voda od kuhanja, potem pa položimo na krožnik. V kozici segrejemo maslo in ko se stopi popražimo drobtine in zabelimo štrukelj na krožniku.

Za ljubitelje hrane iz kopriv sem pripravila povezave:

Želim vam veliko užitkov ob hrani pripravljeni iz koprive. Zdravo, zastonj iz naše neposredne bližine, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor

Hvala, da nas berete. 🙂

Ste že všečkali našo stran?