Štruklji s skuto in koprivo
Print Friendly, PDF & Email

Štruklji s skuto in koprivo so jed, ki so jo kuhale že naše babice, pa je tonila malo v pozabo, ker smo pozabili na našo naravo in uporabo divjih zelišč. Kopriva je zdrava, brezplačna in iz naše neposredne bližine. Divja zelišča vsebujejo bogate minerale in tudi vitamine. Ob zaužitju jedi s dodatkom zelišč pozitivno vplivamo na naše počutje. Štruklji so narejeni iz vlečenega testa, namazani s skuto in koprivo. Štruklji so rahli, sladko kisli z divjim pridihom koprive in zabeljeni z maslom na katerem smo popražili bele drobtine.

Štruklji s skuto in koprivo – pripomočki:

  • rokavice za nabiranje kopriv
  • škarje
  • večja skleda za testo
  • skleda za skuto
  • lonec s pokrovko za koprive
  • penovka
  • lonec za kuhanje štrukljev
  • kozica
  • cedilo
  • deska
  • nož
  • žlica
  • vilice
  • valjar
  • prt za valjanje

Štruklji s skuto in koprivo – sestavine:

(za 4 osebe)

Za vlečeno testo:

  • 300 g moke (pšenična bela, Tip 500)
  • polovica žličke soli
  • 1 jajce
  • 1 žlica olja
  • 150 ml tople vode
  • olje za premaz

Za skutni nadev:

  • 300 g skute
  • 200 g kopriv
  • 100 g kisle smetane
  • polovica žličke soli
  • 1500 ml vode

Za zabelo:

  • 60 g masla
  • 2 žlici belih drobtin

Štruklji s skuto in koprivo – postopek:

Najprej izdelamo testo po mojem receptu: čudovito vlečeno testo, testo za štruklje je lahko enako kakor za burek, zavitek … vendar v bureku in zavitku se testo peče, za štruklje pa kuha. Ko naredimo testo, ga premažemo z oljem in pustimo počivati vsaj 1 uro. Med tem časom naberemo mlade koprive, jih blanširamo po postopku na tej strani: koprive – super hrana za ozimnico.

Ko koprivam potrgamo lepe mlade listke in vršičke, jih operemo, ko so čisti jih damo v krop, da se pokuhajo 1 – 2 minuti. Blanširane koprive na deski na drobno sesekljamo.

V skledo damo skuto, koprive, kislo smetano, jajce in sol in vse sestavine dobro premešamo.

Testo razvaljamo in namažemo po vsem testu enakomerno z nadevom. Na začetku testo pričnemo zvijati z prsti in ko zavijemo en pregib dvignemo prt, da se z dvigovanjem prta samostojno zavitek zavije do konca.

V lonec damo vodo, ki jo solimo in, ko zavre, položimo štrukelj v vrelo vodo, nakar lonec pokrijemo, da hitro ponovno zavre. Štrukelj kuhamo približno 30 minut, ob zmernem vretju.

Kuhan štrukelj s penovko vzamemo iz lonca, malo podržimo nad loncem, da se odteče voda od kuhanja, potem pa položimo na krožnik. V kozici segrejemo maslo in ko se stopi popražimo drobtine in zabelimo štrukelj na krožniku.

Za ljubitelje hrane iz kopriv sem pripravila povezave:

Želim vam veliko užitkov ob hrani pripravljeni iz koprive. Zdravo, zastonj iz naše neposredne bližine, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor