Štruklji s skuto in koprivo
Štruklji s skuto in koprivo so jed, ki so jo kuhale že naše babice, pa je tonila malo v pozabo, ker smo pozabili na našo naravo in uporabo divjih zelišč. Kopriva je zdrava, brezplačna in iz naše neposredne bližine. Divja zelišča vsebujejo bogate minerale in tudi vitamine. Ob zaužitju jedi s dodatkom zelišč pozitivno vplivamo na naše počutje. Štruklji so narejeni iz vlečenega testa, namazani s skuto in koprivo. Štruklji so rahli, sladko kisli z divjim pridihom koprive in zabeljeni z maslom na katerem smo popražili bele drobtine.
Štruklji s skuto in koprivo – pripomočki:
- rokavice za nabiranje kopriv
- škarje
- večja skleda za testo
- skleda za skuto
- lonec s pokrovko za koprive
- penovka
- lonec za kuhanje štrukljev
- kozica
- cedilo
- deska
- nož
- žlica
- vilice
- valjar
- prt za valjanje
Štruklji s skuto in koprivo – sestavine:
(za 4 osebe)
Za vlečeno testo:
- 300 g moke (pšenična bela, Tip 500)
- polovica žličke soli
- 1 jajce
- 1 žlica olja
- 150 ml tople vode
- olje za premaz
Za skutni nadev:
- 300 g skute
- 200 g kopriv
- 100 g kisle smetane
- polovica žličke soli
- 1500 ml vode
Za zabelo:
- 60 g masla
- 2 žlici belih drobtin
Štruklji s skuto in koprivo – postopek:
Najprej izdelamo testo po mojem receptu: čudovito vlečeno testo, testo za štruklje je lahko enako kakor za burek, zavitek … vendar v bureku in zavitku se testo peče, za štruklje pa kuha. Ko naredimo testo, ga premažemo z oljem in pustimo počivati vsaj 1 uro. Med tem časom naberemo mlade koprive, jih blanširamo po postopku na tej strani: koprive – super hrana za ozimnico.
Ko koprivam potrgamo lepe mlade listke in vršičke, jih operemo, ko so čisti jih damo v krop, da se pokuhajo 1 – 2 minuti. Blanširane koprive na deski na drobno sesekljamo.
V skledo damo skuto, koprive, kislo smetano, jajce in sol in vse sestavine dobro premešamo.
Testo razvaljamo in namažemo po vsem testu enakomerno z nadevom. Na začetku testo pričnemo zvijati z prsti in ko zavijemo en pregib dvignemo prt, da se z dvigovanjem prta samostojno zavitek zavije do konca.
V lonec damo vodo, ki jo solimo in, ko zavre, položimo štrukelj v vrelo vodo, nakar lonec pokrijemo, da hitro ponovno zavre. Štrukelj kuhamo približno 30 minut, ob zmernem vretju.
Kuhan štrukelj s penovko vzamemo iz lonca, malo podržimo nad loncem, da se odteče voda od kuhanja, potem pa položimo na krožnik. V kozici segrejemo maslo in ko se stopi popražimo drobtine in zabelimo štrukelj na krožniku.
Za ljubitelje hrane iz kopriv sem pripravila povezave:
- Slastna juha iz kopriv.
- Čudežne koprive v rižoti.
- Zdravilen čaj iz kopriv.
- Koprive – super hrana za ozimnico.
- Čudežne koprive v omaki.
- Super omleta iz kopriv.
- Burek s skuto in koprivo.
Želim vam veliko užitkov ob hrani pripravljeni iz koprive. Zdravo, zastonj iz naše neposredne bližine, Lučka Glaser.