Marelični zavitek
Print Friendly, PDF & Email

Marelični zavitek je sladica s sadjem, ki je zaradi sladko kislega okusa marelic prav posebna. Za boljši okus zavitka pa dodamo še jabolka in začimbe.

Marelice so bogate s kalijem in pripomorejo h krepitvi imunskega sistema, prisotna je tudi visoka vsebnost vitaminov A, B1, B2 ter vitamina C in tudi mineralov: kalcija, fosforja in železa in so nizkokalorične, saj na 100 g vsebujejo le 48 kalorij.
Vlečeno testo lahko pripravimo sami, lahko pa ga kupimo že pripravljenega in z malo truda polepšamo dan svojim najdražjim.

Pripomočki za pripravo mareličnega zavitka:

  • skleda za pripravo testa ali električni mešalnik za testo
  • skleda za marelice
  • strgalo ali multipraktik za strganje jabolk
  • nož
  • vilice
  • žlička
  • žlica
  • kozica za taljenje masla ali margarine
  • tehtnica
  • merica za merjenje tekočin
  • silikonska podlaga za gnetenje
  • prt za valjanje in raztegovanje testa
  • valjar
  • krožnik ali skleda za počivanje testa
  • pekač velikosti 35 x 40 cm ali pekač od pečice
  • čopič (silikonski) za premaz testa
  • pečica in štedilnik

Sestavine za pripravo mareličnega zavitka

Za cca. 16 kosov zavitka.

Za nadev:

  • 500 g marelic opranih in razpolovljenih, razkoščičenih
  • 320 g naribanih jabolk
  • 80 g belih drobtin
  • mleti cimet po okusu
  • mleti klinčki po okusu
  • 80 g margarine ali masla
  • 80 g sladkorja v prahu

Za vlečeno testo:

  • 250 g pšenične moke tip 500, po želji lahko uporabite tudi pšenično črno tip 1100, pirino moko…
  • 1 jajce
  • 150 ml mlačne vode
  • sol po okusu
  • 2 žlici stopljenega masla ali margarine za premaz testa, lahko tudi olje po želji

In še:

  • 20 g bele moke za gnetenje in valjanje
  • 2 žlici stopljenega masla ali margarine za premaz zavitka, lahko tudi olje po želji

Postopek za pripravo mareličnega zavitka

Vlečeno testo zamesimo vnaprej, ker se lepše razvalja, razvleče, če počiva. V posodo odmerimo moko, dodamo sol, naredimo jamico, vanjo vbijemo jajce in dolijemo vodo. Vse sestavine dobro zmešamo z mešalnikom ali vilicami, da se vse sestavine vgnetejo v testo. Preložimo testo na silikonsko podlogo, ki smo jo potresli z moko in testo dobro pregnetemo, da testo postane gladko in svetlo. Testo razdelimo na štiri hlebčke in jih premažemo z oljem in pustimo počivati vsaj 30 minut.

Za podrobnejša navodila priprave vlečenega testa kliknite na povezavo: Čudovito vlečeno testo.

Nasvet avtorice
Najbolje je, da vlečeno testo pripravimo že dan poprej in ga pustimo počivati v hladilniku, vlečeno testo imamo lahko shranjeno v hermetično zaprti posodi v hladilniku tudi do 5 dni.

Marelice in jabolka splaknemo pod tekočo vodo. Marelice razpolovimo in jim odstranimo koščico. Jabolka lahko naribamo z olupkom vred, če so domača, kupljena pa raje olupimo in nato naribamo.

Hlebčke vlečenega testa na prtu, ki smo ga potresli z moko najprej razvaljamo na čim tanjše, nato pričnemo z rokami raztegovati testo tako dolgo, da je čim tanjše, tudi robove testa raztegnemo.

Maslo ali margarino stopimo na štedilniku in premažemo raztegnjeno celo vlečeno testo, razdelimo drobtine in potresemo namazano vlečeno testo z drobtinami. Z naribanim jabolki potrosimo dve tretjini testa in naložimo marelice v tri vrste s presledkom, da bomo lahko zavitek zavijali. Nazadnje potrosimo z mletimi klinčki in cimetom. Če želite mareličnemu zavitku dodati sladkor ga dodate pred zavijanjem.

Opomba avtorice
Jaz osebno ne potrosim zavitka v nadevu s sladkorjem, ker je zame sadje dovolj sladko.

Ko je ves nadev na zavitku, pričnemo testo zavijati pri spodnjem delu tako, da prepognete testo in so v prvem krogu zavijanja notri spodnja vrsta marelic, pri naslednjem krogu zavijanja druga vrsta marelic in tako naprej.

Marelične zavitke preložimo v pekač, ki smo ga namastili z maslom, margarino ali oljem, ko so pripravljeni vsi štirje zavitki jih premažemo z maslom, margarino ali oljem po želji, ki smo ga stopili. Tako pripravljene marelične zavitke damo v ogreto ventilatorsko pečico na 180 °C in pečemo 45 minut, da skorjica zavitka dobi lepo zlato rumeno barvo in zavitek je pečen.

Pečen mareličen zavitek ohladimo, potem pa narežemo na kose in na krožniku rahlo potrosimo z mletim sladkorjem, zraven pa priložimo svežo marelico, pa dober tek.

Zavitki so vedno okusen prigrizek, čeprav jih delamo z različnimi nadevi in uporabljamo različne vrste testa. Lučka Glaser

Preberite še nekaj različnih zavitkov za pripravo za vaše najdražje:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor