V slanici pasterizirani jurčki
Print Friendly, PDF & Email

Pred vami je izvrsten recept, kako shraniti jurčke za kasnejši čas v primeru, da ne maramo hrane iz zamrzovalnika ali pa ker smo skrinjo že napolnili. Takrat pride recept za jurčke v slanici še kako prav. Tako pripravljene jurčke lahko uporabimo za nadevanje pic,  za omake, rižote, juhe, … dobro pa je vedeti tudi to, da je tekočina od vloženih jurčkov polna mineralov, zato je odlična za zalivanje juh in omak. Nikar je ne zavrzite.

Nabrane jurčke, če jih naberemo več kakor jih potrebujemo, lahko shranimo tudi tako, da jih vložimo v kis za ob narezkih, zamrznemo  za široko poznejšo uporabo, jurčke posušimo za okusne juhice …

Jurčki pasterizirani v slanici

Jurčki v slanici – pripomočki

 • kozarčki za vlaganje s pokrovčki

Jurčki v slanici – sestavine

Za 1 l vode:

 •  20 g morske soli
 • jurčki nabrani glede na gobarsko srečo

 Jurčki v slanici – postopek

V slučaju, da potrebujete več vode slanice, jo pripravite po zgornjem razmerju voda sol. Torej za 1 liter vode potrebujemo 20 g soli, za 2 litra vode 40 g soli in tako naprej.

Jurčke v grobem očistimo že v gozdu in jih nalagamo v pleteno košaro, da se semenski trosi raztresejo po gozdu in v naslednjih letih omogočijo ponovno rast jurčkov.

Jurčki pasterizirani v slanici

Če ni nujno potrebno, doma jurčkov ne peremo, ampak jih zgolj zbrišemo z vlažno ali suho krpo, ter jih narežemo po svoje, kosi naj bodo primerni, glede na naše želje zakaj jih bomo uporabili in velikosti kozarcev v katera jih bomo polnili.

Jurčki pasterizirani v slanici

V lonec nalijemo vodo, ki jo posolimo in zavremo, v kozarce naložimo narezane jurčke, ki jih zalijemo z vrelo vodo do začetka vratu kozarca in trdno zapremo z nepoškodovanimi pokrovčki.

Jurčki pasterizirani v slanici

V lonec, ki smo mu na dno dali prtiček iz blaga, naložimo kozarčke z jurčki, ki naj se med seboj ne dotikajo in so dobro zaprti, nato jih zalijemo z vodo, da voda sega čez pokrovčke ali pa vsaj do vratu pokrovčka, lonec pokrijemo in pristavimo na štedilnik. Ko zavre, znižamo temperaturo, da počasi vre 20 minut, nato izključimo štedilnik in pustimo vložene jurčke, da se tako počasi ohladijo, to traja okoli 18 – 24 ur – odvisno od velikosti lonca, temperature v prostoru, …

Jurčki pasterizirani v slanici

Ohlajene kozarčke s pasteriziranimi jurčki vzamemo iz vode, jih pustimo, da se osušijo, nato nanje napišemo ime in datum shranka.

Jurčki pasterizirani v slanici

Za vse tiste, ki niso ljubitelji kislih shrankov, si lahko pripravijo jurčke tudi v slanici. Lučka Glaser

Iz jurčkov lahko pripravimo tudi okusna kosila ali večerje

 1. Špageti z jurčki in mortadelo ala carbonara.
 2. Jurčki v mineštri.
 3. Nadevani žepki z jurčki.
 4. Polenta z jurčki in porom.
 5. Manj kalorična enolončnica z jurčki.
 6. Pica z jurčki.
 7. Namaz iz jurčkov.
 8. Gratinirane palačinke z jurčki.
 9. Lazanja z jurčki in šparglji.
 10. Omaka iz jurčkov.
 11. Nadevana čebula z jurčki.
 12. Paprike polnjene z jurčki.
Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor