Jurčki v mineštri
Jurčki v mineštri so poslastica, ki jo lahko skuhamo v vseh letnih časih, saj v sezoni nabrane jurčke lahko zamrznemo, vložimo ali posušimo, tako pripravljene shranke lahko uporabljamo skozi vse leto. Jurčki spadajo pod začimbe, tako kot tudi vse druge vrste gob, zato je priporočljivo, da si jih pripravimo skupaj z ostalo zelenjavo in si tako pripravimo okusen obrok. Zgolj z gobami zelo težko pokrijemo dnevne potrebe po beljakovinah in jih moramo uporabljati kot dopolnilo drugim beljakovinskim jedem.
Jurčki v mineštri – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Jurčki v mineštri – sestavine
Za štiri osebe:
- 500 g krompirja
- 700 ml jurčkov (svežih, v slanici, zamrznjenih, ali posušenih, ki pa jih moramo namočiti pred uporabo)
- 400 g stročjega fižola (svežega, zamrznjenega ali vloženega v slanici)
- 1 žlica ocvirkov
- 1 čebula rdeča ali bela
- 1 žlica nasekljanega česna
- 300 ml paradižnikovih pelatov ali paradižnikove mezge
- 200 ml vode
- morska sol po okusu
Jurčki v mineštri – postopek
V loncu stopimo ocvirke in takoj dodamo na drobno narezano čebulo, ko ta postekleni, ji dodamo še narezan česen, premešamo in ko prijetno zadiši po čebuli in česnu, dodamo še krompir, ki ga olupimo in narežemo na kocke. Lonec pokrijemo in med občasnim mešanjem dušimo 5 do 8 minut, da se krompir delno zmehča.
Krompirju dodamo še fižol, ponovno premešamo, če uporabljamo sveži fižol, ga prepražimo toliko, da se delno zmehča, drugače pa takoj dodamo še paradižnik in gobe. Posolimo.
Dolijemo vodo, lonec pokrijemo in kuhamo še 5 do 8 minut.
Še vročo postrežemo v skodelici ali krožniku.
Iz pridelkov, ki smo jih vzgojili na vrtu in jim dodamo gozdne sadeže, si lahko pripravimo čudovito kosilo ali večerjo. Lučka Glaser
Domači kruh pa je dobrodošel ob vsakem obroku:
- Enostaven recept za beli kruh.
- Rahel polnozrnati kruh, ki se ne drobi.
- Čemažev polnozrnati kruh.
- Polnozrnat kruh z dodano moko leskovih mačic.
- Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
- Koruzni kruh.
- Nočni črni kruh.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ržen kruh z drožmi.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.