Naravno sušenje drobnjaka
Print Friendly, PDF & Email

Drobnjak je azijska začimba, ki vsebuje veliko vitamina A, C in B12, gorčična olja in saponine. Če ga damo v vodo, izgubi svojo aromo; če ga kuhamo, izgubi barvo in zdravilne učinke, zato uporabljamo svežega ali posušenega tako, da ga posujemo po že pripravljeni jedi ali solati. Drobnjak je zelo dobrodošel pri solatah, enolončnicah in vseh vrstah juh.

Drobnjak naravno posušen

Sušenje drobnjaka – pripomočki

  • kozarček s pokrovom ali steklenica s širokim vratom za shranjevanje

Sušenje drobnjaka – sestavine

  • drobnjak v količini primerni našim potrebam

Sušenje drobnjaka – postopek

Drobnjak porežemo s škarjami, v lepem suhem vremenu, da je čist in ga ni potrebno prati, dobro ga pregledamo, odstranimo vsa slaba posušena stebelca, ga poravnamo.

Narežemo ga na dolžino 2 do 4 mm, razprostremo ga na pladnju, sušimo ga na zračnem senčnem prostoru, da obdrži svojo zeleno barvo.

Drobnjak naravno posušen

Med sušenjem narezan drobnjak večkrat premešamo, da se enakomerno posuši, čas sušenja je odvisen od zračnega prostora in toplote.

Drobnjak naravno posušen

Pripravimo si steklenico s širokim vratom in jo napolnimo s posušenim drobnjakom.

Drobnjak naravno posušen

Shranjen drobnjak je v zimskem času dobrodošla začimba in, ko ga uporabljamo, kar pozabimo, da je to zimski čas. Lučka Glaser

Pa še nekaj nasvetov za shranjevanje začimb:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor