Naravno sušenje drobnjaka
Drobnjak je azijska začimba, ki vsebuje veliko vitamina A, C in B12, gorčična olja in saponine. Če ga damo v vodo, izgubi svojo aromo; če ga kuhamo, izgubi barvo in zdravilne učinke, zato uporabljamo svežega ali posušenega tako, da ga posujemo po že pripravljeni jedi ali solati. Drobnjak je zelo dobrodošel pri solatah, enolončnicah in vseh vrstah juh.
Sušenje drobnjaka – pripomočki
- kozarček s pokrovom ali steklenica s širokim vratom za shranjevanje
Sušenje drobnjaka – sestavine
- drobnjak v količini primerni našim potrebam
Sušenje drobnjaka – postopek
Drobnjak porežemo s škarjami, v lepem suhem vremenu, da je čist in ga ni potrebno prati, dobro ga pregledamo, odstranimo vsa slaba posušena stebelca, ga poravnamo.
Narežemo ga na dolžino 2 do 4 mm, razprostremo ga na pladnju, sušimo ga na zračnem senčnem prostoru, da obdrži svojo zeleno barvo.
Med sušenjem narezan drobnjak večkrat premešamo, da se enakomerno posuši, čas sušenja je odvisen od zračnega prostora in toplote.
Pripravimo si steklenico s širokim vratom in jo napolnimo s posušenim drobnjakom.
Shranjen drobnjak je v zimskem času dobrodošla začimba in, ko ga uporabljamo, kar pozabimo, da je to zimski čas. Lučka Glaser
Pa še nekaj nasvetov za shranjevanje začimb:
- Posušena jušna zelenjava.
- Posušen korenček za ozimnico.
- Zelena za začimbo.
- Rumena koleraba – sušenje za začimbo
- Por – sušenje za začimbo.
- Priprava peteršilja za začimbo.
- Luštrek za začimbo.
- Majaron kot začimba.
- Posušen česen za začimbo.
- Sušenje jurčkov.