Shranjevanje pora
Por je še ena izmed vrtnin, ki jo rada shranim s pomočjo zamrzovanja, za obdobje, ko ga nimam na vrtu. Por, ki ga shranim tako, je pri uporabi tak, kot bi uporabila svežega. Da pa se izognem morebitnemu vonju po poru, ki bi se utegnil razširiti na druga živila v zamrzovalniku, por vedno shranim v posamezen predalček v zamrzovalni omari, v vrečkah z ‘zip’ zapiranjem ali pa v plastičnih posodicah, primernih za shranjevanje živil. V kolikor imate možnost vakumiranja, priporočam tudi to možnost.
Shranjevanje pora – pripomočki
- plastična posoda primerna za živila in zamrzovanje/ pvc vrečka z zapiralom ali strojček za vakumiranje in vakum vrečke
Shranjevanje pora – sestavine
- por v poljubni količini
Shranjevanje pora
Izruvanemu poru odrežemo koreninski del in ga očistimo (splaknemo pod tekočo hladno vodo). Pripravimo si še desko za rezanje in oster nož. Por narežemo na kolobarje, če imamo debelejši por ga lahko najprej prepolovimo, nato pa na rezance narežemo polovice.
Pri rezanju sproti pazimo, da imamo por, očiščen prsti in ga po potrebi med rezanjem še dodatno splaknemo, odstranimo kakšen posamezni list, … Uporaben je celoten por, tudi temnejši zeleni listi. Tudi te narežemo.
Narezan por sedaj shranimo v vrečke ali posodice. Lahko po porcijah, ki jih običajno potrebujete za pripravo jedi. Ali pa v večji količini, od katere boste potem sproti jemali potrebno količino. Če imate napravo za vakumiranje por lahko shranite tudi tako.
Por, ki smo ga spakirali damo v zamrzovalnik (priporočam, da da shranite posebej, ločeno od drugih živil) in zamrznemo. V kolikor vaša skrinja ponuja možnost hitrega zamrzovanja, jo uporabite.
Zamrznjen por je uporaben do enega leta. Uporabimo ga enako kot svežega, pred uporabo ga ni potrebno odtaliti, ampak samo stresemo potrebno količino zamrznjenega pora na segreto olje in prepražimo, kot bi imeli svežega.
Na enak način lahko shranite tudi drobnjak in peteršilj.
Ljubitelji pora pa poskusite tudi:
- porovo omako,
- porovo enolončnico s krompirjem in klobaso,
- skutin zavitek s porom,
- odlično porovo juho,
- piščančje zrezke v porovi omaki.