Shranjevanje pora
Print Friendly, PDF & Email

Por je še ena izmed vrtnin, ki jo rada shranim s pomočjo zamrzovanja, za obdobje, ko ga nimam na vrtu. Por, ki ga shranim tako, je pri uporabi tak, kot bi uporabila svežega. Da pa se izognem morebitnemu vonju po poru, ki bi se utegnil razširiti na druga živila v zamrzovalniku, por vedno shranim v posamezen predalček v zamrzovalni omari, v vrečkah z ‘zip’ zapiranjem ali pa v plastičnih posodicah, primernih za shranjevanje živil. V kolikor imate možnost vakumiranja, priporočam tudi to možnost.

shranjevanje pora

Shranjevanje pora – pripomočki

  • plastična posoda primerna za živila in zamrzovanje/ pvc vrečka z zapiralom ali strojček za vakumiranje in vakum vrečke

Shranjevanje pora – sestavine

  • por v poljubni količini

Shranjevanje pora

Izruvanemu poru odrežemo koreninski del in ga očistimo (splaknemo pod tekočo hladno vodo). Pripravimo si še desko za rezanje in oster nož. Por narežemo na kolobarje, če imamo debelejši por ga lahko najprej prepolovimo, nato pa na rezance narežemo polovice.

shranjevanje pora

Pri rezanju sproti pazimo, da imamo por, očiščen prsti in ga po potrebi med rezanjem še dodatno splaknemo, odstranimo kakšen posamezni list, … Uporaben je celoten por, tudi temnejši zeleni listi. Tudi te narežemo.

shranjevanje pora

Narezan por sedaj shranimo v vrečke ali posodice. Lahko po porcijah, ki jih običajno potrebujete za pripravo jedi. Ali pa v večji količini, od katere boste potem sproti jemali potrebno količino. Če imate napravo za vakumiranje por lahko shranite tudi tako.

Por, ki smo ga spakirali damo v zamrzovalnik (priporočam, da da shranite posebej, ločeno od drugih živil) in zamrznemo. V kolikor vaša skrinja ponuja možnost hitrega zamrzovanja, jo uporabite.

shranjevanje pora

 

Zamrznjen por je uporaben do enega leta. Uporabimo ga enako kot svežega, pred uporabo ga ni potrebno odtaliti, ampak samo stresemo potrebno količino zamrznjenega pora na segreto olje in prepražimo, kot bi imeli svežega.

Na enak način lahko shranite tudi drobnjak in peteršilj.

Ljubitelji pora pa poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor