Čokoladna torta s čokoladno dekoracijo
Print Friendly, PDF & Email

Ta čokoladna torta je prava poslastica, hkrati pa tudi prava sladka bomba. V njej se skriva čokolada v različnih barvah in oblikah: v kakavovem biskvitu, kremi iz mlečne in bele čokolade, čokoladnem ganašu, s katerim je prelita, in v čokoladnih okraskih na vrhu torte.

Torto krasi čokoladna dekoracija na tri načine: gre za naked cake, torej so vidne posamezne plasti. Iz čokoladnega ganaša je ustvarjen čokoladni drip, torej kapljice čokolade, ki polzijo po robu torte, nazadnje pa so iz stopljene čokolade narejeni še kosi nepravilnih oblik, ki izgledajo kot zmečkan papir. Vso dekoracijo je preprosto narediti z nekaj triki.

Ker pa je ta čokoladna tortica res sladka, vsak kos, ko je že na krožniku, prelijemo s sadnim prelivom, ki okus ravno prav uravnoteži.

Čokoladna torta s čokoladno dekoracijo

Pripomočki za za čokoladno torto s čokoladno dekoracijo

  • model za peko tort premera 26 cm
  • kos acetatne folije velikosti 90×10 cm
  • kos papirja za peko

Sestavine za čokoladno torto s čokoladno dekoracijo

Za torto premera 26 cm:

Za belo čokoladno kremo

  • 2,5 dl sladke smetane
  • 300 g bele čokolade

Za mlečno čokoladno kremo

  • 2,5 dl sladke smetane
  • 300 g mlečne čokolade

Za biskvit

  • 130 g masla
  • 4 jajca velikosti M
  • 110 g sladkorja
  • 55 g navadne bele moke
  • 60 g polnozrnate pirine moke
  • 20 g kakava v prahu
  • 13 g pecilnega praška
  • ščep soli
  • 3,5 dl mleka ali ovsenega napitka (ali drugega rastlinskega napitka)

Za obliv

  • 210 g mlečne čokolade
  • 70 g sladke smetane

Za čokoladne koščke

  • 70 g mlečne čokolade

Postopek za čokoladno torto s čokoladno dekoracijo

Najprej moramo pripraviti obe kremi, iz mlečne in iz bele čokolade. V posodo nalijemo 2,5 dl sladke smetane in nalomimo 300 g bele čokolade. Pristavimo na štedilnik in počasi segrevamo.

Čokoladna torta s čokoladno dekoracijo

Mešamo dokler ne nastane enotna zmes. Posodo potem pustimo na pultu, da se ohladi, nato pa jo prestavimo v hladilnik in jo tam pustimo več ur ali kar čez noč.

Čokoladna torta s čokoladno dekoracijo

Enako naredimo za kremo iz mlečne čokolade. V drugo posodo stresemo 300 g nalomljene mlečne čokolade in dolijemo 2,5 dl sladke smetane. Med počasnim segrevanjem mešamo, da se čokolada lepo stopi, ohladimo in pustimo čez noč v hladilniku.

Čokoladna torta s čokoladno dekoracijo

Za biskvit ločimo rumenjake in beljake. Rumenjakom primešamo 110 g sladkorja in jih stepemo z električnim mešalnikom.

Čokoladna torta s čokoladno dekoracijo

V kozici stopimo 130 g masla in ga postopno vlijemo k rumenjakom, vmes pa mešamo na nizki hitrosti.

Čokoladna torta s čokoladno dekoracijo

Beljake stepemo v sneg, ki ga vmešamo v maso za čokoladni biskvit.

Čokoladna torta s čokoladno dekoracijo

Posebej zmešamo suhe sestavine: 55 g bele moke, 60 g polnozrnate, ščep soli, 13 g pecilnega praška in 20 g kakava v prahu. Vse skupaj presejemo, da razbijemo grudice.

Čokoladna torta s čokoladno dekoracijo

Mešanico suhih sestavin po žlicah dodajamo v maso in nežno mešamo z žlico ali spatulo.

Čokoladna torta s čokoladno dekoracijo

Pekač za torte po dnu namažemo z maslom (uporabimo kar tisto, ki je ostalo v kozici, ko smo ga stopili za v biskvit). V model potem prelijemo maso za biskvit in ga postavimo v klasično pečico, ogreto na 170 °C. Torto pečemo 25 minut, potem pa z zobotrebcem preverimo, ali je tudi v sredini dovolj pečen.

Čokoladna torta s čokoladno dekoracijo

Biskvit pustimo v pekaču na pultu, da se ohladi. Ko je ohlajen, z nožem previdno zarežemo med biskvit in obod pekača, da tega lažje odstranimo. Biskvit nato prerežemo na pol, da dobimo dva diska.

Čokoladna torta s čokoladno dekoracijo

Če biskvit zgoraj ni bi raven, ta del, torej zgornji, obrnemo na glavo in ga položimo na krožnik, na katerem bomo postregli torto. Ta je malo udrt in tako se sploh ne bo videlo, da je imel biskvit grbo in bo torta vseeno ravna, lahko pa grbo malo odrežemo. 🙂 Okoli biskvita na krožnik namestimo obod za sestavljanje torte, znotraj le-tega pa damo še trak acetatne folije. Biskvit navlažimo z 2 dl mleka ali ovsenega napitka.

Čokoladna torta s čokoladno dekoracijo

Z električnim mešalnikom stepemo kremo iz mlečne čokolade. To naredimo tako, kot bi stepali običajno sladko smetano.

Čokoladna torta s čokoladno dekoracijo

Kremo potem namažemo na biskvit.

Čokoladna torta s čokoladno dekoracijo

Čez položimo drug del biskvita in ga navlažimo z 1,5 dl mleka ali ovsenega napitka. Tudi kremo iz bele čokolade stepemo z električnim mešalnikom.

Čokoladna torta s čokoladno dekoracijo

Namažemo jo na biskvit in jo čim lepše razporedimo, tako da je ta plast čimbolj ravna. Torto postavimo v posodo za torte in jo damo v hladilnik, da se dobro ohladi in strdi.

Čokoladna torta s čokoladno dekoracijo

Medtem ko se torta ohlaja, izdelamo čokoladne okraske, ki jih bomo na koncu zapičili v torto. 70 g mlečne čokolade stopimo nad vodno paro. V posodo nalijemo 2-3 cm vode, nad njo pa postavimo drugo posodo, v katero nalomimo čokolado. Obe posodi skupaj pristavimo na štedilnik in na zmerni temperaturi vodo segrejemo, tako da začne nastajati para, ki ogreje dno zgornje posode in topi čokolado. Pomembno je, da voda ne vre, saj se bo čokolada tako prijela na dno in nastale bodo grudice.

Čokoladna torta s čokoladno dekoracijo

Ko je čokolada lepo stopljena, pripravimo pladenj, desko ali pekač in nanj položimo kos papirja za peko, ki ga zmečkamo in potem razprostremo po površini. Čezenj vlijemo stopljeno čokolado.

Čokoladna torta s čokoladno dekoracijo

Postavimo ga v hladilnik, da se čokolada strdi, nato pa odstranimo papir za peko in čokolado nalomimo na poljubno velike kose.

Čokoladna torta s čokoladno dekoracijo

Ko je torta dobro ohlajena (to je po vsaj nekaj urah v hladilniku, lahko pa jo pustimo tudi čez noč), previdno odstranimo obod in acetatno folijo. Po potrebi si pomagamo z nožem, da robove lepo zgladimo. Narežemo 210 g mlečne čokolade in jo stresemo v skledico. Na štedilniku segrejemo 70 g sladke smetane in ko je vroča, jo prelijemo čez nasekljano čokolado. Pustimo stati eno minutko, nato pa mešamo, dokler ne dobimo sijoče in gladke čokoladne zmesi. Dobili smo čokoladni ganaš.

Čokoladna torta s čokoladno dekoracijo

Čokoladni ganaš prelijemo čez torto tako, da je zgornja plast lepo prekrita s čokolado, na robu pa na vsake toliko ganaš z žlico potisnemo čez, da nastane čokoladna kapljica, ki polzi po torti navzdol. To je čokoladni drip.

Čokoladna torta s čokoladno dekoracijo

Torto spet postavimo na hladno in ko se čokolada že vsaj nekoliko strdi, vanjo zapičimo še dekoracijo – nalomljene čokoladne koščke, ki izgledajo kot zmečkan papir.

Čokoladna torta s čokoladno dekoracijo

Čokoladna torta s čokoladno dekoracijo je končana in moramo se le še posladkati z njo. Za prave čokoholike bo to prava poslastica, za vse, ki čokoladnih tort nimajo najraje ali pa se jim hitro zdijo presladke, pa priporočam, da vsak košček posebej prelijemo s sadnim prelivom. Tega naredimo tako, da v posodo stresemo gozdne sadeže, sladkamo po okusu in vse skupaj segrejemo. Lahko uporabimo vroče sadje ali pa ga ohladimo. Dober tek!

Čokoladna torta s čokoladno dekoracijo

Za nepoboljšljive čokoholike je tukaj še nekaj sladic, ki vsebujejo veliko čokolade:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor