Čokoladna torta s čokoladno dekoracijo
Ta čokoladna torta je prava poslastica, hkrati pa tudi prava sladka bomba. V njej se skriva čokolada v različnih barvah in oblikah: v kakavovem biskvitu, kremi iz mlečne in bele čokolade, čokoladnem ganašu, s katerim je prelita, in v čokoladnih okraskih na vrhu torte.
Torto krasi čokoladna dekoracija na tri načine: gre za naked cake, torej so vidne posamezne plasti. Iz čokoladnega ganaša je ustvarjen čokoladni drip, torej kapljice čokolade, ki polzijo po robu torte, nazadnje pa so iz stopljene čokolade narejeni še kosi nepravilnih oblik, ki izgledajo kot zmečkan papir. Vso dekoracijo je preprosto narediti z nekaj triki.
Ker pa je ta čokoladna tortica res sladka, vsak kos, ko je že na krožniku, prelijemo s sadnim prelivom, ki okus ravno prav uravnoteži.
Pripomočki za za čokoladno torto s čokoladno dekoracijo
- model za peko tort premera 26 cm
- kos acetatne folije velikosti 90×10 cm
- kos papirja za peko
Sestavine za čokoladno torto s čokoladno dekoracijo
Za torto premera 26 cm:
Za belo čokoladno kremo
- 2,5 dl sladke smetane
- 300 g bele čokolade
Za mlečno čokoladno kremo
- 2,5 dl sladke smetane
- 300 g mlečne čokolade
Za biskvit
- 130 g masla
- 4 jajca velikosti M
- 110 g sladkorja
- 55 g navadne bele moke
- 60 g polnozrnate pirine moke
- 20 g kakava v prahu
- 13 g pecilnega praška
- ščep soli
- 3,5 dl mleka ali ovsenega napitka (ali drugega rastlinskega napitka)
Za obliv
- 210 g mlečne čokolade
- 70 g sladke smetane
Za čokoladne koščke
- 70 g mlečne čokolade
Postopek za čokoladno torto s čokoladno dekoracijo
Najprej moramo pripraviti obe kremi, iz mlečne in iz bele čokolade. V posodo nalijemo 2,5 dl sladke smetane in nalomimo 300 g bele čokolade. Pristavimo na štedilnik in počasi segrevamo.
Mešamo dokler ne nastane enotna zmes. Posodo potem pustimo na pultu, da se ohladi, nato pa jo prestavimo v hladilnik in jo tam pustimo več ur ali kar čez noč.
Enako naredimo za kremo iz mlečne čokolade. V drugo posodo stresemo 300 g nalomljene mlečne čokolade in dolijemo 2,5 dl sladke smetane. Med počasnim segrevanjem mešamo, da se čokolada lepo stopi, ohladimo in pustimo čez noč v hladilniku.
Za biskvit ločimo rumenjake in beljake. Rumenjakom primešamo 110 g sladkorja in jih stepemo z električnim mešalnikom.
V kozici stopimo 130 g masla in ga postopno vlijemo k rumenjakom, vmes pa mešamo na nizki hitrosti.
Beljake stepemo v sneg, ki ga vmešamo v maso za čokoladni biskvit.
Posebej zmešamo suhe sestavine: 55 g bele moke, 60 g polnozrnate, ščep soli, 13 g pecilnega praška in 20 g kakava v prahu. Vse skupaj presejemo, da razbijemo grudice.
Mešanico suhih sestavin po žlicah dodajamo v maso in nežno mešamo z žlico ali spatulo.
Pekač za torte po dnu namažemo z maslom (uporabimo kar tisto, ki je ostalo v kozici, ko smo ga stopili za v biskvit). V model potem prelijemo maso za biskvit in ga postavimo v klasično pečico, ogreto na 170 °C. Torto pečemo 25 minut, potem pa z zobotrebcem preverimo, ali je tudi v sredini dovolj pečen.
Biskvit pustimo v pekaču na pultu, da se ohladi. Ko je ohlajen, z nožem previdno zarežemo med biskvit in obod pekača, da tega lažje odstranimo. Biskvit nato prerežemo na pol, da dobimo dva diska.
Če biskvit zgoraj ni bi raven, ta del, torej zgornji, obrnemo na glavo in ga položimo na krožnik, na katerem bomo postregli torto. Ta je malo udrt in tako se sploh ne bo videlo, da je imel biskvit grbo in bo torta vseeno ravna, lahko pa grbo malo odrežemo. 🙂 Okoli biskvita na krožnik namestimo obod za sestavljanje torte, znotraj le-tega pa damo še trak acetatne folije. Biskvit navlažimo z 2 dl mleka ali ovsenega napitka.
Z električnim mešalnikom stepemo kremo iz mlečne čokolade. To naredimo tako, kot bi stepali običajno sladko smetano.
Kremo potem namažemo na biskvit.
Čez položimo drug del biskvita in ga navlažimo z 1,5 dl mleka ali ovsenega napitka. Tudi kremo iz bele čokolade stepemo z električnim mešalnikom.
Namažemo jo na biskvit in jo čim lepše razporedimo, tako da je ta plast čimbolj ravna. Torto postavimo v posodo za torte in jo damo v hladilnik, da se dobro ohladi in strdi.
Medtem ko se torta ohlaja, izdelamo čokoladne okraske, ki jih bomo na koncu zapičili v torto. 70 g mlečne čokolade stopimo nad vodno paro. V posodo nalijemo 2-3 cm vode, nad njo pa postavimo drugo posodo, v katero nalomimo čokolado. Obe posodi skupaj pristavimo na štedilnik in na zmerni temperaturi vodo segrejemo, tako da začne nastajati para, ki ogreje dno zgornje posode in topi čokolado. Pomembno je, da voda ne vre, saj se bo čokolada tako prijela na dno in nastale bodo grudice.
Ko je čokolada lepo stopljena, pripravimo pladenj, desko ali pekač in nanj položimo kos papirja za peko, ki ga zmečkamo in potem razprostremo po površini. Čezenj vlijemo stopljeno čokolado.
Postavimo ga v hladilnik, da se čokolada strdi, nato pa odstranimo papir za peko in čokolado nalomimo na poljubno velike kose.
Ko je torta dobro ohlajena (to je po vsaj nekaj urah v hladilniku, lahko pa jo pustimo tudi čez noč), previdno odstranimo obod in acetatno folijo. Po potrebi si pomagamo z nožem, da robove lepo zgladimo. Narežemo 210 g mlečne čokolade in jo stresemo v skledico. Na štedilniku segrejemo 70 g sladke smetane in ko je vroča, jo prelijemo čez nasekljano čokolado. Pustimo stati eno minutko, nato pa mešamo, dokler ne dobimo sijoče in gladke čokoladne zmesi. Dobili smo čokoladni ganaš.
Čokoladni ganaš prelijemo čez torto tako, da je zgornja plast lepo prekrita s čokolado, na robu pa na vsake toliko ganaš z žlico potisnemo čez, da nastane čokoladna kapljica, ki polzi po torti navzdol. To je čokoladni drip.
Torto spet postavimo na hladno in ko se čokolada že vsaj nekoliko strdi, vanjo zapičimo še dekoracijo – nalomljene čokoladne koščke, ki izgledajo kot zmečkan papir.
Čokoladna torta s čokoladno dekoracijo je končana in moramo se le še posladkati z njo. Za prave čokoholike bo to prava poslastica, za vse, ki čokoladnih tort nimajo najraje ali pa se jim hitro zdijo presladke, pa priporočam, da vsak košček posebej prelijemo s sadnim prelivom. Tega naredimo tako, da v posodo stresemo gozdne sadeže, sladkamo po okusu in vse skupaj segrejemo. Lahko uporabimo vroče sadje ali pa ga ohladimo. Dober tek!
Za nepoboljšljive čokoholike je tukaj še nekaj sladic, ki vsebujejo veliko čokolade:
- Mafini s trojno čokolado.
- Čokoladni cakepopsi s pomarančo in cimetom.
- Čokoladna pena v kozarcu.
- Čokoladni kupčki z oreščki.
- Čokoladne skodelice.
- Čokoladni mafini polnega okusa.
- Čokoladna torta s pomarančo.
- Torta s popečenimi bananami in čokoladno smetano.
- Hitro pripravljeni čokoladni bonboni.
- Pregrešna domača čokolada.