Marmelada iz robid in borovnic
Print Friendly, PDF & Email

Na vrtu se mi bohoti grm, na katerem je polno robid. Vsako leto jih je zelo veliko in jih tudi sproti pojemo. Letos sem se odločila, da naredim marmelado iz njih. Za bolj bogat okus sem robidam dodala še malo borovnic in ščepec vanilije v prahu. Nastala je božanska marmelada, katero obožuje še moj sin Taj. Za zgostitev marmelade sem dodala agar agar.

Temno sadje, kot so robide ali borovnice so zelo zdravilne, saj so polne antioksidantov ter zelo pomagajo pri slabokrvnosti. Urejajo tudi našo prebavo. Še malo modrosti naših babic: liste robid ali malin lahko uporabite tudi za čaj. Liste naberite in posušite ter skuhajte čaj, ki je odličen proti vnetemu grlu ali prehladu.

Marmelado pri nas namažemo na palačinke, omlete ali vaflje ter na domač kruh.

 

Marmelada iz robid in borovnic

 

Pripomočki za marmelado iz robid in borovnic

  • 3 stekleni kozarčki s pokrovčki po 250 g
  • zajemalka
  • palični mešalnik

Sestavine za marmelado iz robid in borovnic

Za 3x po 250 g marmelade:

  • 700 g robid
  • 300 g borovnic (jaz sem uporabila kar zamrznjene)
  • 200 g brezovega sladkorja
  • 1/2 žličke vanilije v prahu
  • 200 ml vode
  • 2 žlički agar agarja

Priprava marmelade iz robid in borovnic

Robide oberem samo tiste, ki gredo že same dol z vejic. Previdno jih pregledam in umijem pod vodo.  V posodo odtehtam robide in borovnice, nato dodam še brezov sladkor. Seveda lahko uporabite tudi drugo sladilo.

marmelada iz robid in borovnic1

Umijem in obrišem prazne kozarčke za marmelado. Pokrovčke obrišem z alkoholom (jaz jih kar z domačim žganjem). Kozarčke postavim v pečico, ki jo za 10 minut segrejem na 100 °C, da se sterilizirajo.

Breskvino-slivova marmelada s kardamomom in cimetom

Med sadje vlijem vodo ter za okus dodam še vanilijo v prahu. Vse skupaj naj vre 10 minut, da se sadje zmehča.

marmelada iz robid in borovnic1

Ko so robide in borovnice že mehke in skuhane jih odstavim ter zmiksam s paličnim mešalnikom.

marmelada iz robid in borovnic

Marmelado postavim nazaj na štedilnik ter ji dodam agar agar. Marmelada naj vre še vsaj 3 minute. Vroče kozarčke previdno odstranim iz pečice ter jih napolnim z marmelado. Kozarčke zaprem in jih obrnem na glavo ter pustim, da se ohladijo. Ohlajene kozarce ponovno obrnem in jih shranim v temen in suh prostor. Po odprtju pa hranim v hladilniku.

marmelada iz robid in borovnic

Uživajte v slastni marmeladi.

Marmelada iz robid in borovnic

Poskusite še nekaj drugih domačih marmelad:

marmelada iz robid in borovnic

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor