Marmelada iz robid in borovnic
Na vrtu se mi bohoti grm, na katerem je polno robid. Vsako leto jih je zelo veliko in jih tudi sproti pojemo. Letos sem se odločila, da naredim marmelado iz njih. Za bolj bogat okus sem robidam dodala še malo borovnic in ščepec vanilije v prahu. Nastala je božanska marmelada, katero obožuje še moj sin Taj. Za zgostitev marmelade sem dodala agar agar.
Temno sadje, kot so robide ali borovnice so zelo zdravilne, saj so polne antioksidantov ter zelo pomagajo pri slabokrvnosti. Urejajo tudi našo prebavo. Še malo modrosti naših babic: liste robid ali malin lahko uporabite tudi za čaj. Liste naberite in posušite ter skuhajte čaj, ki je odličen proti vnetemu grlu ali prehladu.
Marmelado pri nas namažemo na palačinke, omlete ali vaflje ter na domač kruh.
Pripomočki za marmelado iz robid in borovnic
- 3 stekleni kozarčki s pokrovčki po 250 g
- zajemalka
- palični mešalnik
Sestavine za marmelado iz robid in borovnic
Za 3x po 250 g marmelade:
- 700 g robid
- 300 g borovnic (jaz sem uporabila kar zamrznjene)
- 200 g brezovega sladkorja
- 1/2 žličke vanilije v prahu
- 200 ml vode
- 2 žlički agar agarja
Priprava marmelade iz robid in borovnic
Robide oberem samo tiste, ki gredo že same dol z vejic. Previdno jih pregledam in umijem pod vodo. V posodo odtehtam robide in borovnice, nato dodam še brezov sladkor. Seveda lahko uporabite tudi drugo sladilo.
Umijem in obrišem prazne kozarčke za marmelado. Pokrovčke obrišem z alkoholom (jaz jih kar z domačim žganjem). Kozarčke postavim v pečico, ki jo za 10 minut segrejem na 100 °C, da se sterilizirajo.
Med sadje vlijem vodo ter za okus dodam še vanilijo v prahu. Vse skupaj naj vre 10 minut, da se sadje zmehča.
Ko so robide in borovnice že mehke in skuhane jih odstavim ter zmiksam s paličnim mešalnikom.
Marmelado postavim nazaj na štedilnik ter ji dodam agar agar. Marmelada naj vre še vsaj 3 minute. Vroče kozarčke previdno odstranim iz pečice ter jih napolnim z marmelado. Kozarčke zaprem in jih obrnem na glavo ter pustim, da se ohladijo. Ohlajene kozarce ponovno obrnem in jih shranim v temen in suh prostor. Po odprtju pa hranim v hladilniku.
Uživajte v slastni marmeladi.
Poskusite še nekaj drugih domačih marmelad:
- slivovo marmelado s stevio,
- marmelado iz črnega ribeza,
- korenčkovo jabolčno marmelado s stevio,
- pomarančno marmelado s kardamomom,
- slivov džem s sivko,
- breskovo marmelado z meto,
- marmelado iz sliv in hrušk,
- slivovo marmelado s čokoladno meto,
- breskvino slivovo marmelado s kardamomom in cimetom.
Dober tek!