Korenčkovo – jabolčna marmelada s stevio
Korenčkovo – jabolčna marmelada me spominja na mojo babi, ki jo je delala vsako jesen, ko smo imeli veliko korenja in jabolk. Marmelada je bila odlična s cimetom in vanilijo. Cela kuhinja je dišala po vaniliji in cimetu, saj k jabolkam vedno paše cimet. Moja različica marmelade je narejena iz korenja, jabolk, cimeta ter 2 listov posušene stevie. Namesto želatine sem dodala algo agar agar, ki naredi marmelado bolj trdo. Moj 16 mesečnik obožuje to marmelado, zjutraj mu jo namažem na kruh. Marmelada lahko podarite kot darilo za božič. Primerna je za vsakogar, saj je sladkana samo s stevio.
Pripomočki za korenčkovo – jabolčno marmelado s stevio:
- posoda za kuhanje marmelade
- lupilnik
- nož
- deska
- mešalnik
- zajemalka
- žlica
- žlička
- 3 lončki za spravljanje marmelade
- pečica
Sestavine za korenčkovo-jabolčno marmelado s stevio:
- 400 g korenja
- 600 g jabolk oziroma 3 jabolka
- 2 dl vode
- 1 žlička agar agarja
- 2 posušena lista stevie ali sladilo po želji
- 1 žlička cimeta
- 1/2 žličke vanilje
Priprava korenčkovo – jabolčne marmelade s stevio:
Korenje olupim in ga narežem v posodo ter dolijem vodo, da ga prekrije. Kuham ga 10 minut.
Jabolka očistim in jih narežem na koščke ter jih dodam korenju.
Dolijem še 1 dl vode ter vse skupaj kuham še 20 minut.
Ko je vse skupaj kuhano, pustim 10 minut, da se malo ohladi in stresem v mešalnik. Vse skupaj zmešam.
Marmelado zlijem nazaj v lonec in postavim na štedilnik. Dodam stevio, cimet, vanilijo ter počakam, da zavre.
V marmelado zmešam še žličko agar agarja ter kuham še 10 minut.
Ko se marmelada kuha dam oprane lončke v pečico na 100 stopinj za 15 minut, da se sterilizirajo.
Še vročo marmelado počasi vlivam v vroče kozarčke do vrha. Zatisnem s pokrovčkom, ki sem ga obrisala z malo alkohola. Kozarček obrnem na glavo ter ga zavijem v brisačo. Tako naj stoji čez noč.
Naj vam tekne!