Pomarančna marmelada s kardamomom
Print Friendly, PDF & Email

Pomarančna marmelada s kardamomom je res božanska marmelada. Okus sladkih pomaranč z žličko kardamoma, mmmm. Moj 4-letnik je nad njo zelo navdušen, saj jo je nekaj pojedel kar z žlico.

Pri nas se pomarančno marmelado komaj najde v trgovini, v tujini jo pa lahko dobite v vsaki trgovini, še posebej Britanci zelo radi delajo marmelade iz agrumov.

Pomaranče vsebujejo zelo veliko vitamina C, ki pa se s kuhanjem seveda uniči. Jaz sem marmelado zato kuhala samo cca. 15 minut. Najbolj zdravo je seveda, da pojeste sveže pomaranče, ampak tole domačo marmelado iz pomaranč pa morate poskusiti. Če imate zelo sladke pomaranče, jo lahko naredite tudi brez sladkorja.

Marmelado si lahko namažete na domač kruh, jo namažete na palačinke ali z njo napolnite rogljičke.

Pripomočki za pomarančno marmelado s kardamomom:

  • posoda za kuhanje
  • nož in deska
  • žlica in žlička
  • zajemalka
  • palični mešalnik
  • tehtnica

Sestavine za pomarančno marmelado s kardamomom:

Za cca. 2 steklena kozarčka po 250 ml:

  • 1 kg pomaranč (5 velikih pomaranč – iz njih sem dobila cca. 640 g narezanih pomaranč)
  • 1-2 žlički zmletega kardamoma (cca. 2 g)
  • 1 žlička agar agarja
  • 1 žlica brezovega sladkorja ali sladilo po okusu (če so pomaranče zelo sladke, lahko sladilo tudi izpustite)

Kako naredimo pomarančno marmelado s kardamomom:

Jaz sem pomaranče pred lupljenjem malo oprala pod tekočo vodo ter obrisala. Nato sem jih olupila z nožem ter narezala na manjše koščke in jih dala v posodo za kuhanje. Olupila sem jih tako, da sem najprej naredila čez pomarančo po dolgem 3 ali 4 reze z nožem, nato pa na zgornji in spodnji strani pomarančo odrezala z nožem.

V posodo sem poleg pomaranč dodala še kardamom in sladkor ter vse skupaj zmešala. Na štedilniku se kuha cca. 10-15 minut.

Opomba avtorice
Kardamom ima veliko zdravilnih lastnosti, saj je zelo dober za prebavo, krepi koncentracijo ter pomaga pri bolečem grlu.

Ko se marmelada kuha, operem kozarčke in pokrovče ter jih obrišem do suhega. Nato jih položim v pečico na 50 °C za 10 minut, da se sterilizirajo. Pokrovčke lahko prebrišete tudi z domačim žganjem.

Posodo odstavim s štedilnika ter s paličnim mešalnikom vse skupaj zmešam. Marmelado postavim nazaj na štedilnik ter ji dodam pol do 1 žličke agar agarja. Ko sem prvič delala marmelado, sem dala žličko agarja na 400 g sadja, sedaj sem dala pa samo polovico žličke na 600 g sadja. Če imate rajši bolj trdo marmelado, dodajte 1 žličko agarja ali želirnega sredstva, če ne pa polovico žličke.

V vroče kozarčke z zajemalko previdno polnim marmelado do vrha. Kozarčke na tesno zaprem s pokrovčki ter jih obrnem na glavo. Lahko jih tudi zavijete v brisačo.

Pomarančna marmelada s kardamomom je odlična na kruhu ali na palačinkah.

Dober tek!

Pomaračna marmelada s kardamomom se bo zelo lepo podala na pirin kruh s semeni brez gnetenja, lahko jo pa namažete na različne palačinke: kakavovo omleto, veganske palačinke z meto, veganske ovsene vaflje ali z njimi napolnite rogljičke.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor