Slivov džem s sivko
Print Friendly, PDF & Email

Sezona sliv je tukaj in naša domača sliva je letos kar veliko obrodila. Lansko leto sem naredila že slivovo marmelado, letos sem se pa odločila za slivov džem s sivko. Džem je podoben marmeladi, razlika in prednost džema je edino v tem, da ga ni potrebno dolgo časa kuhati, saj želimo obdržati koščke sadja.

Za aromo sem džemu dodala še malo sivke, ki res poudari okus in vonj. Tisti, ki sivko obožujete, morate poizkusiti džem z njo ker je res božanski. Če pa nad sivko niste ravno navdušeni, pa jo lahko tudi izpustite in dodate samo malo cimeta in vanilje v prahu. V džem sem dala tudi pol žličke domače posušene stevie, tako da lahko džem jedo tudi tisti, ki se izogibajo sladkorju. Če boste uporabili zelo zrele slive lahko sladilo tudi izpustite oz. ga dodate po okusu.

Zdaj pa kar na delo in hitro skuhat domači džem za ozimnico, saj je skuhan res hitro. Pri nas doma smo bili nad okusom res navdušeni, tudi moj 4 letnik je džem moral takoj poizkusiti. 🙂

Pripomočki za slivov džem s sivko:

 • posoda za kuhanje džema
 • žlica ali kuhalnica, žlička
 • kozarčki za marmelado (jaz sem uporabila 2 x 250 g in 1 x 150 g)
 • pečica
 • tehtnica
 • nož
 • zajemalka

Sestavine za slivov džem s sivko:

Za cca. 700 g džema

 • 1 kg sliv (brez koščic)
 • 40 ml vode (če so slive zelo zrele in sočne lahko vodo izpustite)
 • pol žličke zdrobljene domače stevie (če so slive res zelo zrele lahko sladilo izpustite oz. ga dodate po okusu)
 • 1 žlička agar agarja
 • 1 žlička posušenih cvetov sivke
Beseda o

Stevia je rastlina oz. naravno sladilo, katero lahko gojite tudi doma. Njene liste lahko posušite in zmeljete ter jih uporabite za sladkanje čaja, kave, peciva ali marmelade. Ker ne vsebuje ogljikovih hidratov in ima glikemični indeks nič jo lahko uživajo tudi diabetiki in tisti, ki so na dieti proti kandidi.

Agar agar je alga, ki se uporablja za želiranje marmelad ali pudingov …

Pri uporabi sivke v prehrano bodite pozorni na to, da uporabite ozko-listno sivko, ki je edina vrsta sivke, ki je primerna za uživanje.

Kako naredim slivov džem s sivko:

Najprej umijem steklene kozarčke in jih posušim. Slive umijem in jih prerežem na pol ter jim odstranim koščice. Narežem jih na manjše koščke.

Medtem časom oprane in posušene kozarčke postavim v pečico, ogreto na 50 stopinj Celzija za 10 -15 minut, da se sterilizirajo.

Slive zložim v posodo za kuhanje in jim dodam stevio. Dolijem nekaj vode in kuham ravno toliko časa, da se slive zmehčajo (cca. 5 minut). Vmes vsaj malo premešam, da se ne prismodi. Nato dodam žličko posušene sivke in kuham še 5 minut, da sivka odda svojo aromo. V džem dam še 1 žličko agar agarja ter počasi kuham še 5 – 7 minut (vmes še malo premešam).

Vroče kozarčke previdno vzamem iz pečice in jih napolnim z vročim slivovim džemom s sivko. Kozarčke zaprem in jih obrnem na glavo. Lahko jih še zavijete v brisačo in pustite čez noč, da se ohladijo. Ko so ohlajeni, jih postavim nazaj v pravilen položaj in hranim v temnem in suhem prostoru. Po odprtju pa v hladilniku.

Malo drugačen slivov džem s sivko, ki si ga lahko namažete na kruh ali pa na palačinke, v vseh primerih bo odličen.

Ker je domača marmelada-džem najboljši! Dober tek!

Slivov džem s sivko si lahko namažete na domač kruh kot je ržen kruh brez vzhajanja ali na pirin kruh s semeni brez gnetenja ali na različne palačinke in vaflje kot so: palačinke z meto, bezgove palačinke, ameriške palačinke z borovnicami, veganske ovsene vaflje ali veganske vaflje.

Tukaj si lahko pogledate še recepte za moje marmelade:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 3.5]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor