Slivova marmelada s stevio
Print Friendly, PDF & Email

Obožujem slivovo marmelado, saj me spominja na otroštvo. Gotovo se tudi vi spomnite svoje najljubše marmelade … Pri nas doma je bila največkrat domača slivova marmelada namazana na kruhu. Naša sliva je vsako leto obrodila zelo veliko sliv, ki sem jih velikokrat pomagala nabirati. Babi je vedno iz njih naredila slivovo marmeladi in slivove cmoke, ki jih obožujem. Lepi spomini so to.

Moje lanske slivove marmelade je že zmanjkalo, zato sem se odločila, da jo letos spet naredim, vendar brez sladkorja. Marmelada je sladkana s stevio, za boljši okus pa sem ji dodala še vaniljo v prahu in cimet, ki dasta marmeladi res odličen sladkast okus. Za tiste, ki pa imajo radi bolj sladko marmelado, si lahko dodajo še sladkor. Za strukturo marmelade sem dodala algo agar agar.

Marmelado lahko namažete na kruh, šmoren, omleto ali na različne palačinke (palačinke z meto, skutine palačinke z banano, riževe palačinke ali pirino-ajdove palačinke).

Pripomočki za slivovo marmelado s stevio

  • lonec za kuhanje marmelade
  • žlička in žlica
  • tehtnica
  • nož
  • 3 manjši kozarci za marmelado s pokrovčki
  • palični mešalnik
  • kozarec za 2 dl
  • zajemalka
  • štedilnik in el. pečica

Sestavine za slivovo marmelado s stevio

Za okoli 750 ml slivove marmelade

  • cca. 1 kg sliv (mojih je bilo točno 1100 g – tehtano s koščicami vred)
  • 2 dl vode
  • 1 žlička zdrobljenih listov stevie (lahko daste tudi sladilo po vaši izbiri)
  • 1 žlička cimeta
  • 1/2 pol žličke vanilije v prahu
  • 1 žlička agar agarja

Kako pripravim slivovo marmelado s stevio:

Preden se lotim čiščenja sliv, si pripravim oz. umijem kozarčke za marmelado. Slive nato operem, prerežem na pol ter jim odstranim koščice. Slive polagam v posodo za kuhanje, dolijem 2 dl vode ter dodam posušene liste stevie. Slive kuham vsaj 15-20 minut, da se zmehčajo.

 

Posodo odstranim s štedilnika in pustim vsaj 5 minut, da se masa ohladi. S paličnim mešalnikom zmiksam slive ter jih postavim nazaj na štedilnik. Marmeladi dodam vaniljo v prahu ter cimet in počakam, da zavre. Medtem časom postavim v pečico oprane kozarčke na 100 stopinj Celzija za 10 -15 minut, da se sterilizirajo. V marmelado vmešam še agar agar in pustim da vre vsaj še 5- 10 minut ter vmes še nekajkrat premešam. Še vročo marmelado vlivam v vroče kozarčke. Kozarčke zaprem in jih obrnem na glavo. Lahko jih še zavijete v brisačo in pustite čez noč, da se ohladijo.

Slivova marmelada je odlična za na kruh ali za na palačinke.

Dober tek!

Beseda o ...
Stevia je rastlina oz. naravno sladilo, katero lahko gojite tudi doma. Njene liste lahko posušite in zmeljete ter jih uporabite za sladkanje čaja, kave, peciva ali marmelade. Ker ne vsebuje ogljikovih hidratov in ima glikemični indeks nič jo lahko uživajo tudi diabetiki in tisti, ki so na dieti proti kandidi. Agar agar je alga, ki se uporablja za želiranje marmelad ali pudingov….
Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 5]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor