Marmelada iz črnega ribeza
Print Friendly, PDF & Email

Sezona domačega ribeza je tukaj in ker je letos moj črni ribez poln plodov, sem odločila, da naredim marmelado iz njega. Narejena je hitro in iz malo manj sladkorja (kdor želi, si ga lahko še doda). Za strukturo sem dodala algo agar agar. Marmelada iz črnega ribeza ima bolj sladko-kisli okus, zato je res drugačna od ostalih marmelad. Namažete jo lahko na kruh ali na palačinke. Zelo dobro se poda tudi zraven sladic, še posebej tistih iz ajdove moke. Moja babi je vsako leto delala sok iz rdečega ribeza, zelo dobra je bila tudi njena marmelada, ki smo jo kar hitro pojedli.

Črni ribez je zelo bogat z vitaminom C, zato je zelo dober za naš imunski sistem. Izboljša pa nam tudi razpoloženje. Kdor ima težave z sezonskimi alergijami se mu tudi priporoča uživanje svežega črnega ribeza, saj deluje protivnetno.

Iz črnega ribeza lahko naredite tudi sok ali sladice. Izkoristite to kar nam ponuja narava.

Pripomočki za marmelado iz črnega ribeza:

  • posoda za kuhanje
  • žlička
  • kuhalnica
  • zajemalka
  • posoda za ribez
  • palični mešalnik
  • tehtnica
  • kozarčki za marmelado (jaz sem uporabila 3x 250g)

Sestavine za marmelado iz črnega ribeza

(za cca. 750 g marmelade):

  • 1 kg črnega ribeza
  • 100 -150 g kokosovega sladkorja
  • 1 žlička agar agarja

Kako pripravim marmelado iz črnega ribeza:

V posodo sem nabrala črni ribez, ločila jagode od pecljev ter jih umila v posodi. Vse skupaj sem dala v posodo za kuhanje in pustila vreti 10-20 minut.

Medtem časom, ko se je črni ribez kuhal, sem oprala kozarčke za marmelado in jih dala v pečico na 100 °C stopinj za 10 minut, da se sterilizirajo.

Kuhan ribez sem spasirala s paličnim mešalnikom ter postavila posodo nazaj na štedilnik. Počakala sem, da spet zavre in dodala sladkor ter agar agar. Marmelada mora vreti vsaj še 10 minut. Potrebno je mešati, da se marmelada ne prime na dno posode. Še vročo marmelado sem napolnila v kozarčke, katere sem tesno zaprla in jih zavite v brisačo obrnila na glavo.

Opomba avtorice
Kdor ima rad marmelado bolj sladko si lahko doda več sladkorja.

Marmelada iz črnega ribeza ima res poseben okus in upam, da boste uživali v njem. Zjutraj si jo lahko namažete na kruh ali jo dodate kakšnemu pecivu.

Uživajte in dober tek!

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.9]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor