Breskova marmelada z meto
Print Friendly, PDF & Email

Pri nas doma obožujemo breskovo marmelado z meto, saj je njen okus božanski. Marmelada je odlična, ravno dovolj sladka, saj sem jo sladkala z brezovim sladkorjem. Za aromo sem ji dodala še polovico cimetove palčke, za zgostitev pa sem uporabila agar agar.

Moj šestletnik si marmelado najrajši namaže na kruh. Pravi, da je res slastna. 🙂

Pripomočki za breskovo marmelado z meto:

  • palični mešalnik
  • poljubno veliki stekleni kozarčki s pokrovčki

Sestavine za breskovo marmelado z meto

Za cca. 1000 g marmelade:

  • 1 kg breskev (tehtane cele, s koščicami)
  • 100 g brezovega sladkorja
  • 3 šopi mete
  • polovica cimetove palčke
  • 2 žlički agar agarja

Agar agar je alga, ki se uporablja za želiranje marmelad ali pudingov, … Ker je rastlinskega izvora, je primeren tudi za vegane.

Kako naredim breskovo marmelado z meto

Breskve najprej operem in obrišem, nato jih izkoščičim. Če želite lahko breskve tudi olupite, jaz jih nisem. Skupaj z meto in cimetovo palčko ter brezovim sladkorjem jih dam v posodo.

Umijem in obrišem tudi prazne kozarčke za marmelado. Pokrovčke obrišem še z alkoholom (jaz jih kar z domačim žganjem), kozarčke pa postavim v pečico, ogreto na 100 °C  za 10 minut, da se sterilizirajo.

Breskve kuham cca. 10 – 15 minut, da se zmehčajo. Po tem času iz lonca poberem liste mete, nato pa breskve spasiram s paličnim mešalnikom.

Posodo z marmelado dam nazaj na štedilnik ter počakam, da zavre, nato pa dodam agar agar. Kuha naj še cca. 5 minut (vmes malo premešam). Vroče kozarčke previdno odstranim iz pečice ter jih napolnim z marmelado. Kozarčke zaprem in jih obrnem na glavo. Lahko jih še zavijete v brisačo in pustite čez noč, da se ohladijo. Ko so ohlajeni, jih postavim nazaj v pravilen položaj in hranim v temnem in suhem prostoru. Po odprtju pa v hladilniku.

Božanska breskova marmelada z meto.

Ker je domače najboljše! 🙂

Breskovo marmelado lahko namažete na domač kruh, kot je pirin kruh brez gnetenja ali pa jo namažete na palačinke in vaflje:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor