Breskvino-slivova marmelada s kardamomom in cimetom
Pri kuhi zelo rada uporabljam različne začimbe, saj se mi zdijo zelo pomembne, ker dajejo tisto piko na i jedem. In ne le to, pomagajo tudi pri prebavi. In zakaj začimb ne bi dodali tudi marmeladam? Najboljše kombinacije začimb dajo marmeladi še boljši okus, enak takšnih je breskvino slivova marmelada po spodnjem receptu, kateri sem dodala kardamom in cimet.
Pripomočki za breskvino- slivovo marmelado
- palični mešalnik
- 3 stekleni kozarčki s pokrovčki po 300 ml
Sestavine za breskvino-slivovo marmelado
Za cca. 900 g marmelade:
- cca. 600 g breskev (tehtane cele, s koščicami)
- cca. 600 g sliv (tehtane cele, s koščicami)
- 80 g kokosovega sladkorja
- pol žličke mletega kardamoma
- 1 žlička mletega cimeta
- 2 žlički agar agarja
Priprava breskvino-slivove marmelade
Breskve in slive najprej operem in obrišem, nato jih izkoščičim. Če je kakšen del slabši, ga obrežem. Slive prerežem na polovico, breskve pa na manjše kose, lahko tudi na četrtine.
Sadju dodam začimbe in kokosov sladkor, ki da marmeladi tudi malo drugačen okus. Seveda lahko izberete tudi drug sladkor. Breskve in slive kuham cca. 10 – 15 minut, da se zmehčajo.
Umijem in obrišem prazne kozarčke za marmelado. Pokrovčke obrišem z alkoholom (jaz jih kar z domačim žganjem). Kozarčke postavim v pečico, ki jo za 10 minut segrejem na 100 °C, da se sterilizirajo.
Ko je sadje že malo bolj mehko in kuhano, ga spasiram s paličnim mešalnikom. Posodo z marmelado postavim nazaj na štedilnik in počakam, da marmelada zavre, nato pa dodam in vmešam še agar agar. Kuham še približno 5 minut in vmes malo premešam.
Vroče kozarčke previdno odstranim iz pečice ter jih napolnim z marmelado. Kozarčke zaprem in jih obrnem na glavo. Zavijem jih še v brisačo in pustim čez noč, da se ohladijo. Ohlajene kozarce ponovno obrnem in jih shranim v temen in suh prostor. Po odprtju pa hranim v hladilniku.
Res je slastna domača marmelada iz breskev in sliv z dodatkom kardamoma ter cimeta, še toliko bolj, če je skuhana z ljubeznijo. 🙂
- veganske vaflje,
- veganske pirine palačinke za najmlajše,
- veganske palačinke z meto,
- pirin kruh s semeni brez gnetenja.