Breskvino-slivova marmelada s kardamomom in cimetom
Print Friendly, PDF & Email

Pri kuhi zelo rada uporabljam različne začimbe, saj se mi zdijo zelo pomembne, ker dajejo tisto piko na i jedem. In ne le to, pomagajo tudi pri prebavi. In zakaj začimb ne bi dodali tudi marmeladam? Najboljše kombinacije začimb dajo marmeladi še boljši okus, enak takšnih je breskvino slivova marmelada po spodnjem receptu, kateri sem dodala kardamom in cimet.

Moj šestletni sin mi je pomagal pri polnjenju kozarčkov z marmelado, najbolj navdušen pa je bil nad njenim okusom.

Breskvino-slivova marmelada s kardamomom in cimetom

Pripomočki za breskvino- slivovo marmelado

  • palični mešalnik
  • 3 stekleni kozarčki s pokrovčki  po 300 ml

Sestavine za breskvino-slivovo marmelado

Za cca. 900 g marmelade:

  • cca. 600 g breskev (tehtane cele, s koščicami)
  • cca. 600 g sliv (tehtane cele, s koščicami)
  • 80 g kokosovega sladkorja
  • pol žličke mletega kardamoma
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 2 žlički agar agarja
Opomba
Agar agar so alge, ki se uporabljajo za zgostitev marmelad ali pudingov, … Ker je rastlinskega izvora, je primeren tudi za vegane.

Priprava breskvino-slivove marmelade

Breskve in slive najprej operem in obrišem, nato jih izkoščičim. Če je kakšen del slabši, ga obrežem. Slive prerežem na polovico, breskve pa na manjše kose, lahko tudi na četrtine.

Breskvino-slivova marmelada s kardamomom in cimetom

Sadju dodam začimbe in kokosov sladkor, ki da marmeladi tudi malo drugačen okus. Seveda lahko izberete tudi drug sladkor. Breskve in slive kuham cca. 10 – 15 minut, da se zmehčajo.

Breskvino-slivova marmelada s kardamomom in cimetom

Umijem in obrišem prazne kozarčke za marmelado. Pokrovčke obrišem z alkoholom (jaz jih kar z domačim žganjem). Kozarčke postavim v pečico, ki jo za 10 minut segrejem na 100 °C, da se sterilizirajo.

Breskvino-slivova marmelada s kardamomom in cimetom

Ko je sadje že malo bolj mehko in kuhano, ga spasiram s paličnim mešalnikom. Posodo z marmelado postavim nazaj na štedilnik in počakam, da marmelada zavre, nato pa dodam in vmešam še agar agar. Kuham še približno 5 minut in vmes malo premešam.

Breskvino-slivova marmelada s kardamomom in cimetom

Vroče kozarčke previdno odstranim iz pečice ter jih napolnim z marmelado. Kozarčke zaprem in jih obrnem na glavo. Zavijem jih še v brisačo in pustim čez noč, da se ohladijo. Ohlajene kozarce ponovno obrnem in jih shranim v temen in suh prostor. Po odprtju pa hranim v hladilniku.

Breskvino-slivova marmelada s kardamomom in cimetom

Res je slastna domača marmelada iz breskev in sliv z dodatkom kardamoma ter cimeta, še toliko bolj, če je skuhana z ljubeznijo. 🙂

To odlično marmelado si lahko namažete na:
Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor