Slivova marmelada s čokoladno meto
Print Friendly, PDF & Email

Slivovo marmelado pri nas obožujemo, saj jo naredim vsako poletje. Včasih slive kombiniram s cimetom ali vanilijo. Tokrat sem slivam dodala čokoladno meto, ki popestri okus marmelade in jo naredi božansko. Marmelado sem sladkala z brezovim sladkorjem, za zgostitev pa uporabila agar agar.

Če imam veliko sliv, jih zamrznem in iz njih čez leto naredim marmelado.

Marmelado si namažite na kruh, na vaflje ali na palačinke. Z marmelado lahko napolnite tudi rogljičke.

slivova marmelada s čokoladno meto(2)

 

 

Pripomočki za slivovo marmelado s čokoladno meto

  • palični mešalnik
  • 3 stekleni kozarčki s pokrovčki  po 300 ml

Sestavine za slivovo marmelado s čokoladno meto

Za 3 x po 300 ml kozarčke:

  • 1 kg sliv (tehtane cele, s koščicami)
  • 60 g brezovega sladkorja
  • 1 žlička agar agarja
  • 5 listov čokoladne mete

Priprava slivove marmelade s čokoladno meto

Slive operem, obrišem in jih razkoščičim ter prerežem na polovico. V posodo poleg sliv stresem še brezov sladkor in dodam lističe čokoladne mete.

slivova marmelada s čokoladno meto

Umijem in obrišem prazne kozarčke za marmelado. Pokrovčke obrišem z alkoholom (jaz jih kar z domačim žganjem). Kozarčke postavim v pečico, ki jo za 10 minut segrejem na 100 °C, da se sterilizirajo.

Sadje kuham cca. 10 – 15 minut, toliko, da se zmehča, nato ga spasiram s paličnim mešalnikom.

slivova marmelada s čokoladno meto(1)

Posodo z marmelado postavim nazaj na štedilnik in počakam, da marmelada zavre, nato pa dodam in vmešam še agar agar. Kuham še približno 5 minut in vmes malo premešam.

Vroče kozarčke previdno odstranim iz pečice ter jih napolnim z marmelado. Kozarčke zaprem in jih obrnem na glavo. Zavijem jih še v brisačo in pustim čez noč, da se ohladijo. Ohlajene kozarce ponovno obrnem in jih shranim v temen in suh prostor. Po odprtju pa hranim v hladilniku.

slivova marmelada s čokoladno meto(2)

Slivova marmelada s čokoladno metoUživajte v čarobnih okusih!

Slivovo marmelado lahko namažete tudi na vaflje, palačinke ali pa z njo napolnite rogljičke.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor