Marmelada iz sliv in hrušk
Ali ste že kdaj poizkusili marmelado iz sliv in hrušk, z dodatkom kardamoma in cimeta, ki še izboljšata vonj in okus marmelade. Verjamem, da vas bo marmelada navdušila, saj je božanska. Za sladilo sem uporabila brezov sladkor, za zgostitev pa agar agar.
Kardamom je zelo pomembna in zdravilna začimba, ki doda jedem aromo. Cimet pa pri nas radi dodamo različnim sladkim jedem, ker ima zelo pomembno vlogo pri uravnavanju sladkorja.
Marmelado si lahko namažete zjutraj na domač pirin kruh, na palačinke ali vaflje.
Pripomočki za marmelado iz sliv in hrušk
- palični mešalnik
- nož
- 3 stekleni kozarčki po 300 ml
Sestavine za marmelado iz sliv in hrušk
Za cca. 900 ml marmelade:
- cca. 1 kg sliv (tehtane s koščicami)
- cca. 600 g hrušk
- cca. 50 brezovega sladkorja
- 1 žlička mletega cimeta
- 1/2 žličke vanilije v prahu
- 1 žlička kardamoma
- 1 žlička agar agarja
Kako naredimo marmelado iz sliv in hrušk
Sadje naprej umijem, slive izkoščičim in prerežem na četrtine. Hruške prepolovim in jim odstranim pecelj, muho in pečke.
Vse sadje stresem v posodo za kuhanje, nato dodam sladkor ter začimbe.
Sadje kuham cca. 10 – 15 minut, da se zmehča, nato ga spasiram s paličnim mešalnikom.
Umijem in obrišem prazne kozarčke za marmelado. Pokrovčke obrišem z alkoholom. Kozarčke postavim v pečico, ki jo za 10 minut segrejem na 100 °C, da se sterilizirajo.
Spasirano marmeado postavim nazaj na štedilnik ter ji dodam agar agar. Marmelada naj vre 4 – 5 minut.
Kozarčke napolnim z marmelado ter jih dobro zaprem in postavim nekam na hladno.
Uživajte v odlični domači marmeladi!