Veganske palačinke z meto
Palačinke z meto me spominjajo na otroštvo, ko je moja babi delala palačinke z bezgom ali meto, zato so zame nekaj posebnega. Na vrtu mi vsako leto zraste veliko mete, zato sem letos komaj čakala, da poženejo mlade rastlinice. Obožujem ta okus, še bolj mi prija vonj, ko se palačinke pečejo.
Palačinke so narejene brez jajc in brez mlečnih izdelkov. Potrebujemo samo pet sestavin: pirino moko, sol, malo vinskega kamna ali pecilnega praška, rastlinsko mleko ter seveda meto. Za veganske palačinke je najboljše ovseno, mandljevo ali sojino mleko, ker je bolj gosto. Mi doma uporabljamo ovseno rastlinsko mleko.
Verjamem, da vam bodo palačinke všeč. Specite jih čez vikend, ko boste imeli malo več časa, saj mora masa malo odležati, tako kot mi :), ko ob vikendih podaljšamo spanje. Na palačinke si lahko namažete korenčkovo-jabolčno marmelado, rožičev namaz ali kaj drugega. Pogosto sem jedla te palačinke tudi brez namaza.
Tokrat sem palačinke postregla s sadjem in kokosovo smetano.
Pripomočki za veganske palačinke z meto :
- posoda za mešanje
- metlica
- skodelica za 2 dcl
- žlička
- nož in deska
- ponev (24 cm)
- merilna žlička
- obračalka za palačinke
Sestavine za veganske palačinke z meto:
Za 2 osebi oz. cca. 6 palačink:
- 1 skodelica pirine moke (130 g)
- 330 ml ovsenega napitka
- sol
- žlička vinskega kamna
- 10 metinih listov
- koksova maščoba ali olje za peko palačinke
In še:
- sadje po želji
- kokosovo mleko ali rastlinska smetana
- drug poljubni namaz
Kako pripravim veganske palačinke z meto:
Stehtam vse naštete sestavine in jih zmešam z metlico. Metine liste operem, jih narežem na tanke rezine in stresem k masi za palačinke. Maso pustim stati vsaj 15 minut, lahko tudi več.
Ponev premažem s kokosovo maščobo (ali drugo maščobo, ki jo uporabljate za peko), počakam, da se malo segreje in vanjo zlijem pripravljeno maso (toliko mase, kot je zadošča za 1 palačinko). Ponev obračam tako, da se masa lepo razporedi po posodi. Na palačinki se pričnejo delat mehurčki, pečem približno 3 minute na eni strani, nato jo previdno obrnem z obračalko.
Pri veganskih palačinkah moramo biti previdni, ker v masi ni jajc in je zato bolj mehka. Morda vam prva ne uspe, verjamem pa, da bo ostalih 5 ali 6 odličnih.
Palačinke namažem z poljubnim nadevom in jih zvijem ali zložim. Tokrat sem se odločila, da jih zložim v trikotnik, kot je to počel moj dedi.
Uživajte v okusnih palačinkah z meto!