Jagodna marmelada z mangom
Tokrat sem v kozarčke ujela in shranila sočen aromatičen mango, kateremu sem dodala jagode. Ker jagode prevladujejo, je to jagodna marmelada z mangom, a razmerje lahko tudi poljubno spremenite. V vsakem primeru bo rezultat okusna, aromatična marmelada žametne teksture. Njena priprava pa je enostavna in hitra.
Pripomočki za jagodno marmelado z mangom
- poljubno veliki stekleni kozarčki s pokrovčki
- palični mešalnik
Sestavine za jagodno marmelado z mangom
Za 6 200 ml kozarčkov:
- 1 zrel mango (300 g, tehtan že razrezan)
- 600 g jagod (tehtane očiščene)
- 250 g sladkorja (če imate radi slajše marmelade 300 g)
- 1 želirno sredstvo z oznako 3:1
Priprava jagodne marmelade z mangom
Najprej razkosamo mango, naj bo dobro zrel. Kako se ga boste lotili je na vas, najlažje pa tako, da ga vzdolžno prerežemo na 1/3 z obeh strani. Tako pridemo do sočnega mesa, ki ga odstranimo iz olupka, koščico, ki je na sredini, pa obrežemo – podrobnejše navodilo tu (klik). Lotimo se ga lahko tudi takole (klik).
Koščke manga damo v posodo v kateri bomo kuhali marmelado, dodamo še jagode (v mojem primeru so domače zamrznjene jagode), ki jih pred tem operemo in odstranimo zelenje in 200 g sladkorja. Preostalih 50 g sladkorja shranimo za kasneje.
Posodo s sadjem postavimo na štedilnik in ob neprestanem mešanju segrevamo, da se sladkor stopi in sadje spusti sokove. Ko zavre, znižamo temperaturo in ob zmernem vrenju kuhamo toliko časa, da se sadje zmehča (cca. 15 minut). Vmes pogosto mešamo.
V tem času očistimo in osušimo kozarčke in pokrovčke.
S paličnim mešalnikom sadje spasiramo do gladkega. Posodo vrnemo nazaj na štedilnik, da ponovno zavre. Medtem skupaj zmešamo preostalih 50 g sladkorja in želirni prašek. S pomočjo metlice za stepanje sladkor z želirnim sredstvom na hitro vmešamo v marmelado in ob nežnem vrenju med stalnim mešanjem pokuhamo še za nekaj minutk (upoštevajte navodila proizvajalca želirnega sredstva).
Jagodna marmelada z mangom je kuhana, zato jo prelijemo v čiste in osušene steklene kozarčke. Najlaže s pomočjo lija, ki ga vtaknemo v kozarček in polnimo z zajemalko. Napolnimo do vratu kozarčka. Napolnjene kozarčke zapremo s čistimi pokrovčki.
Zaprte kozarčke z marmelado postavimo nekam, kjer nam ne bodo v napoto in jih pokrijemo z odejo ter pustimo, da se počasi ohlajajo.
Ohlajene kozarčke z jagodno marmelado z mangom opremimo z etiketo o vsebini in datumu shranka. Shranimo jo v suhem, temnem in hladnem prostoru. Marmelado po odprtju hranimo v hladilniku.
Namažite jo na kruh, dodajte (navadnemu) jogurtu, uporabite za sladice, … V vsakem primeru bo odlična.
Ljubitelji domačih marmelad poskusite tudi katero izmed:
- marmelado iz jagod, ribeza in marelic,
- jagodno marmelado z josto,
- marmelado iz borovnic, ribeza in banan,
- slivovo marmelado s cimetom in rumom,
- borovničevo marmelado s cimetom,
- breskovo marmelado z jagodami,
- jagodno borovničevo marmelado z banano,
- slivovo marmelado s čokolado,
- marelično marmelado s češnjami,
- češnjevo marmelado z banano.
Uživajte v okusih!