Mango – kako se ga lotiti?
Print Friendly, PDF & Email

Mango ni samo okusen tropski sadež, ampak je bogat s hranili, vitamini, minerali in antioksidanti. Ima veliko pozitivnih učinkov na naše telo: krepi imunski sistem, izboljša prebavo, poskrbi za lepšo kožo, saj ob rednem uživanju manga upočasnimo razvoj prvih gubic in še bi lahko naštevali. Mango je sicer najslajši, če ga imamo priložnost poskusiti v njegovem naravnem okolju, kjer dozori na soncu in razvije zares božanski okus. A v zadnjem času lahko dozorjen mango kupimo v vseh bolje založenih trgovinah. Ker vendarle gre za eksotiko in veliko ljudi zaradi dileme, kako se ga lotiti, sadeža niti ne poskusi, je tukaj nasvet, kako se lotimo manga.

Mango - kako se ga lotiti?

Potrebujemo:

  • večji nož
  • večjo desko
  • manjši nož

Kako se lotimo manga?

Izberemo dozorjeni sadež, to pomeni, da na sadežu ne vidimo zelene barve, ampak zlato rumeno, oranžno do rdečo barvo. Ko ga potipamo, je malenkost mehak, tako da se pod manjšim pritiskom s prsti naredi vdolbinica.  Najprej ga operemo pod tekočo vodo in osušimo. Da bomo mango med rezanjem lažje fiksirali na desko, najprej odrežemo manjši kolobar (kot prikazuje slika).

Mango - kako se ga lotiti?

Mango ima veliko podolgovato koščico, zato je sadež nemogoče prerezati na polovico. Zato ga postavimo pokončno, na ravni odrezani del in z večjim nožem vzdolž odrežemo 1/3 manga.

Mango - kako se ga lotiti?

Ponovimo vajo še na drugi strani manga. Zarežemo čim bliže koščici. Z nožem najprej malce zarežemo, da “začutimo”, kjer je koščica in nato prilagodimo širino odrezanega kosa. Tako dobimo 3 dele manga. V srednjem delu se skriva podolgovata koščica. Previdno obrežemo meso manga okrog koščice.Mango - kako se ga lotiti?

Zunanja dela manga lahko narežemo na poljubne kose, odvisno, kaj bomo iz manga pripravili. Za sadno solato je najbolje, da naredimo enakomerne koščke in teh se lotimo tako, da z manjšim nožem zarežemo v mango “mrežo”, tik do olupa sadeža. Mango - kako se ga lotiti?

Nato z rokami upognemo sadež tako, da se koščki lepo razprejo. Ta razrez nekateri imenujejo “na ježa”.

mango-kako-se-ga-lotiti

Koščke manga z roko ali pomočjo žlice ločimo od olupka. Iz manga lahko naredimo smoothie, sadno solato, sok, sladoled, kremo itd. Seveda pa lahko te slastne, sočne in dišeče koščke enostavno pojemo.

Mango - kako se ga lotiti?

Mango lahko narežemo tudi na rezine ali večje kose in ga postrežemo skupaj s kokosovim prelivom. To je zares popolna kombinacija eksotičnega okusa, ki nas odnese v Azijo.

Mango - kako se ga lotiti?

Mango narezan na rezine in prelit s kokosovim prelivom je preprosta, a odlična sladica.

Mango - kako se ga lotiti?

Prijetno eksotično sladkanje!

Poglejte še druge nasvete:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor