Kako se najenostavneje lotiti manga?
Print Friendly, PDF & Email

Mango je tropski sadež, ki je, ne le da zelo okusen in sočen, ampak tudi zdrav, saj pomaga do boljše prebave, krepi imunski sistem, pomaga pri odvajanju toksinov iz našega telesa,… Je bogat vir hranil, vlaknin, mineralov in vitaminov. Mango je dobrodošel tudi v prehrani diabetikov, saj v zmernih količinah celo pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi (na to kažejo tudi najnovejše raziskave).

In seveda, kot vse tropsko sadje, je najbolj okusen v svojem okolju. A se tudi pri nas da kupiti okusen mango, še posebej, če nam uspe kupiti ”letalski” mango (ang. mango by air). To je mango, ki je k nam pripeljan z letalom in za transport niso potrebni tedni, ko še praktično popolnoma nezrele sadeže odtrgajo in transportirajo na različne dele sveta, pri tem pa jih škropijo z različnimi sredstvi za zorjenje. ”Letalstki” mango optimalno dozori na drevesu in soncu in je, takoj po trganju, z letalom pripeljan na lokacijo (državo). Zato je takšen mango veliko okusnejši.

Ker ima mango na sredini veliko trdo koščico, se ga mnogi izogibajo, saj ne vedo, kako bi se ga lotili. Načinov je kar nekaj, spodnji je le eden izmed njih in je meni najljubši in najenostavnejši.

Kako se najenostavneje lotiti manga?

Pripomočki za razkoščičenje manga:

  • ni posebnih pripomočkov

Kako se najenostavneje lotiti manga?

Vse kar potrebujete, je ravno prav zrel mango (če ne bo zrel, tudi okusen ne bo, zato, če ga boste jedli prvič, bodite pozorni na to, da boste imeli zrel sadež) in nož.

A še preden preidem na postopek, poglejmo, po čem prepoznamo zrel mango.

  • Otip (ne, to ne pomeni, da v trgovini pretipamo vse mange, ampak da izberemo mango, nanj nežno pritisnemo s prstom in, če je na otip mehak, je najverjetneje tudi zrel)
  • Vonj, če mango povohamo na delu, kjer je bil pritrjen na mangovec, bo, v kolikor je zrel, lepo dišal, po mangu kakopak.
  • Teža, težji kot je, večja je verjetnost, da se v notranjosti skriva sočen, zrel mango.

Barva sadeža pa pravzaprav ni bistveni pokazatelj zrelosti, saj obstaja več vrst manga, ki se med seboj razlikujejo po barvi.

Če vseeno niste prepričani, ali je mango dovolj zrel, pa ga po prihodu domov za dan ali dva dajte med drugo sadje (npr. jabolka, banane), kar bo pospešilo proces zorenja. V kolikor pa ste kupili več mangov, ali pa ga ne potrebujete takoj, ampak čez nekaj dni, ga shranite v hladilniku, tako bo tudi zrel mango počakal nekaj dni (tudi teden dni) – seveda odvisno od tega kako zelo zrelega smo kupili.

Če smo imeli avokado shranjen v hladilniku, ga nekaj ur pred uporabo damo na sobno temperaturo, da se segreje (če je že dovolj zrel, sicer pa za kakšen dan med sadje).

In sedaj čisto zares poglejmo, kako se najenostavneje lotiti manga …

Avokado po širini (na okrog) z nožem prerežemo vse do koščice.

Kako se najenostavneje lotiti manga?

Z obema rokama primemo mango in s sukanjem naprej in nazaj zasučemo sadež tako, da sadež na eni strani ločimo od koščice.

Kako se najenostavneje lotiti manga?

Postopek ponovimo še s koščico, ki jo trdno primemo in prav tako zasučemo, da jo izvlečemo iz druge polovice manga. Pri tem bo nekaj soka sicer steklo iz sadeža, a ne veliko.

Kako se najenostavneje lotiti manga?

Koščico obrežemo. S polovicama manga pa lahko naredimo dvoje,vsako polovico manga olupimo in narežemo na rezine – kose in postrežemo oziroma porabimo kot želimo, ali pa enostavno vzamemo polovičko manga, žličko in mango pojemo kar iz lupine.

Kako se najenostavneje lotiti manga?

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor