Marelična marmelada s češnjami
Čas vkuhavanja domače ozimnice je, kulinarično gledano, moj najljubši čas. Še posebej uživam pri kuhanju marmelad in ustvarjanju vedno novih okusov. Tako sem tokrat združila sladke in sočne marelice z rdečimi, skoraj črnimi sladkimi češnjami in nastala je marelična marmelada s češnjami.
Marelična marmelada s češnjami je enostavna za pripravo, še največ časa nam vzame razkoščičenje češenj, kar pa, če smo le malo bolj spretni, tudi ni velik problem.
Pripomočki za marelično marmelado s češnjami
- poljubno veliki stekleni kozarci za vlaganje s pokrovčki
- palični mešalnik
Sestavine za marelično marmelado s češnjami
Za cca 5 kozarcev marmelade po 320 ml:
- 900 g razkoščičenih marelic
- 700 g razkoščičenih češenj
- 450 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor z burbonsko vaniljo (ali četrt čajne žličke vanilje v prahu)
- 1 žlica ruma
- 1/4 čajne žličke mletega cimeta
- 35 g želirnega sredstva z oznako 2:1 (1 ⅓ zavojčka)
Priprava marelične marmelade s češnjami
Najprej razkoščičimo češnje in marelice. Morebitne slabe nagnite sadeže oziroma dele, zavržemo. K razkoščičenemu sadju dodamo sladkor (nekaj ga odvzamemo od celote in prihranimo za konec (cca. 3 žlice), rum, vaniljev sladkor z burbonsko vanijo, in mleti cimet.
Postavimo na štedilnik in med mešanjem segrevamo. Med segrevanjem mešamo, da se slučajno ne bi prismodil sladkor. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo štedilnika in ob počasnem vretju in pogostem mešanju kuhamo približno 15 – 20 minut oziroma tako dolgo, da se sadje zmehča.
Tedaj s paličnim mešalnikom sadje spasiramo. Lahko do gladkega, ali pa pustimo koščke sadja.
Sladkorju, ki smo ga na začetku odvzeli od celote primešamo želirno sredstvo in med stalnim mešanjem (jaz mešam kar z metlico za stepanje) vmešamo v marmelado. Pokuhamo še za nekaj minut (po navodilih proizvajalca želirnega sredstva).
Ko je marelična marmelada s češnjami kuhana, jo prelijemo v čiste in osušene steklene kozarčke. Pri tem si pomagamo z lijem in zajemalko. Napolnjene kozarce zapremo s pokrovčki, ki dobro tesnijo (priporočam, da vedno uporabite nove pokrovčke, medtem, ko lahko steklene kozarčke uporabite večkrat).
Napolnjene in zaprte kozarčke z marmelado postavimo na mirno mesto, pokrijemo s krpo ali brisačo in pustimo, da se počasi ohladijo. Povsem ohlajene kozarčke opremimo z napisom o vsebini in času shranka, nato pa kozarčke shranimo v hladni in temni, suhi kleti oziroma shrambi.
Tako pripravljena marmelada je uporabna najmanj eno leto (v resnici več let). Po odprtju marelično marmelado s češnjami hranimo v hladilniku.
Naj tekne!
Ljubitelji domačih marmelad poskusite še:
- jagodno marmelado z josto,
- marmelado iz borovnic, ribeza in banan,
- slivovo marmelado s cimetom,
- borovničevo marmelado s cimetom,
- breskovo marmelado z jagodami,
- jagodno borovničevo marmelado z banano,
- jagodno marmelado z breskvijo,
- jagodno marmelado z banano,
- marelično marmelado z breskvami, borovnicami in jagodami,
- češnjevo marmelado z banano,
- borovničevo marmelado z zelenim paradižnikom.