Slivova marmelada s čokolado
Slivova marmelada s čokolado je hitro in enostavno pripravljena. Vanjo sem lepo ujela okus sliv in čokolade, vse skupaj zaokroži še cimet.
Tako bo slivova marmelada s čokolado več kot odličen namaz na kruhu, palačinkah, … pa tudi v sladicah se bo lepo obnesla. Lahko jo vmešate tudi v domač jogurt.
Ravno prav sliv, ravno prav čokolade … mmmmm, naj brbončice zapojejo od ugodja!
Pripomočki za slivovo marmelado s čokolado
- palični mešalnik
- poljubno veliki stekleni kozarčki s pokrovčki
Sestavine za slivovo marmelado s čokolado
Za cca. 5 kozarčkov po 370 ml:
- 1,5 kg razkoščičenih sliv
- 200 g sladkorja (lahko tudi 250 g)
- 1/2 čajne žličke mletega cimeta
- 100 g temne čokolade (vsaj 60 %)
- 1 zavojček želirnega sredstva z oznako 3:1
Kupimo lahko več različnih želirnih sredstev, različnih proizvajalcev z oznakami kot so 1:1 ali 2:1, 3:1 … In kaj sploh pomenijo te oznake?
Oznaka 3:1 pomeni, da je želirno sredstvo primerno za uporabo za 1000-1250 g sadja in 350 g sladkorja. Oznaka 2:1 pomeni, da je primerno za 1-1,25 kilograma sadja in 500 g sladkorja. Medtem, ko želirno sredstvo 1:1 pomeni, da je primerno za 1 kilogram sadja in 1 kilogram sladkorja.
Priprava slivove marmelade s čokolado
Najprej operemo in vsaj delno osušimo slive. Z manjšim nožkom jih prerežemo počez in razpolovimo, odstranimo koščice, slive pa dajemo kar direktno v lonec, v katerem bomo kuhali marmelado. Potrebujemo 1,5 kg razkoščičenih sliv.
Čez razkoščičene slive odmerimo in posujemo sladkor (od celote ga odvzamemo cca. 2 žlici in shranimo za konec) ter mleti cimet.
Postavimo na štedilnik in med segrevanjem mešamo, da se sladkor stopi, ko vsebina v loncu zavre ob pogostem mešanju slive kuhamo cca. 20 minut, da se razkuhajo, našo kuhinjo pa napolni omamen vonj po slivah. Medtem nasekljamo čokolado. Čokolada naj bo temna, z 60 ali več odstotki kakava.
Po 20 minutah kuhanja slive s paličnim mešalnikom spasiramo do gladkega. Če so vam všeč koščki sliv, kuhanje po potrebi podaljšajte za 5 minut, nato pa slive le delno spasirajte.
Sedaj dodamo nasekljano temno čokolado in jo vmešamo med slive, da se stopi.
Ko se čokolada stopi in slivova marmelada s čokolado ponovno zavre, vanjo vmešamo še želirno sredstvo, ki smo ga zmešali skupaj s sladkorjem, ki smo ga na začetku odvzeli od celote. Želirno sredstvo dobro vmešamo v marmelado (jaz si pri tem pomagam kar z metlico za ročno stepanje, saj se tako želirno sredstvo najlepše in enakomerno vmeša) in pokuhamo še za nekaj minutk, po navodilih proizvajalca želirnega sredstva.
Po tem času slivovo marmelado s čokolado odstavimo s štedilnika in z njo napolnimo čiste in suhe steklene kozarčke. Pomagamo si z lijem in zajemalko. Napolnjene kozarčke zapremo s pokrovčki, ki dobro tesnijo in jih postavimo na površino kjer nam ne bodo na poti, pokrijemo z brisačo ali odejo in pustimo da se slivova marmelada s koščki čokolade počasi ohlaja.
Povsem ohlajene kozarčke opremimo z etiketo in napisom kaj kozarčki vsebujejo. Slivovo marmelado s čokolado hranimo v hladnem temnem in suhem prostoru. Uporabna je najmanj eno leto (zdrži tudi precej več), po odprtju marmelado hranimo v hladilniku.
Uživajte v okusu sliv in čokolade, ujetih v kozarčku odlične domače slivove marmelade s čokolado!
Ljubitelji domačih marmelad poskusite tudi:
- jagodno marmelado z josto,
- marmelado iz borovnic, ribeza in banan,
- slivovo marmelado s cimetom,
- domačo marelično marmelado,
- borovničevo marmelado s cimetom,
- jagodno borovničevo marmelado z banano,
- hruškovo marmelado,
- jagodno marmelado z breskvijo,
- jagodno marmelado z banano,
- češnjevo marmelado z banano,
- marmelado iz zelenega paradižnika
- borovničevo marmelado z zelenim paradižnikom.